DOC // Tarifele la energia electrică, REVIZUITE până la finele săptămânii curente și aplicate începând cu 2 decembrie: CSE a decis prelungirea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița până pe 31 decembrie 2022
Contractul semnat la finele săptămânii trecute de către autoritățile de la Chișinău cu centrala electrică de la Cuciurgan, care s-a angajat să furnizeze în decembrie 50% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului la prețul de 73 de dolari MW, va determina reducerea tarifelor pentru curentul electric.
Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va revizui prețurile pentru furnizarea energiei electrice în terme de trei zile, după ce ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta, în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a tarifelor.
Decizia a fost luată luni, 5 decembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița, iar noile tarife la energia electrică, mai mici decât în prezent, vor fi aplicate începând cu 2 decembrie curent.
De asemenea, CSE a prelungit, până la 31 decembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, una dintre condițiile privind livrarea de energie electrică pe malul drept, după ce Chișinău a cedat Transnistriei tot volumul de gaze venit din Federația Rusă - 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, ale Legii nr. 1422/1997 privind protecția aerului atmosferic și ale Legii nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu va emite, în termen de 1 zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, actul permisiv „Autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe” cu valabilitatea până la 31 decembrie 2022”, se arată în decizia CSE.
Membrii CSE au mai decis că, pe perioada stării de urgenţă, prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni, va fi permis importul produselor petroliere, prin intermediul mijloacelor de transport auto.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”