DOC // Raportul care ar DEMONSTRA că datoria la gaz a R. Moldova a fost majorată ARTIFICIAL cu 952 de MILIOANE de dolari, unul dintre motivele pentru care „Gazprom” se OPUNE auditului de la „Moldovagaz”. Rușii ar putea SISTA livrările în luna mai
Reprezentanții „Gazprom” au încercat să excludă din documentația pentru auditul complex de la „Moldovagaz” un studiu realizat de experții Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu: „Moldovagaz” – 20 de ani de fraude masive sub protecția acționarilor și instituțiilor de stat”, care ar demonstra că datoria malului drept al Nistrului a fost majorată artificial de ruși cu minimum 952 de milioane de dolari.
Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat că reprezentanții „Gazpromului” din cadrul Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz” au vrut să schimbe esențial condițiile auditului.
„Eu nu pot să-mi explic de ce se opun acestui audit. Eu îmi aduc foarte bine aminte ce am discutat la Sankt Petersburg. În protocol e scris că auditul e făcut de partea moldovenească. Nicăieri nu e scris că auditul e făcut la comanda „Moldovagaz”, Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz” sau de către „Gazprom”. Da, acolo e scris că rezultatele auditului vor fi prezentate Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, e un lucru firesc. Eu presupun că i-a deranjat ce ne propunem noi să audităm. Noi nu ne dorim un audit contabil, adică să ne uităm peste facturi și să facem plus și minus. Noi ne dorim să vedem ce s-a întâmplat cu această companie din 1994 și cum s-a ajuns la aceste datorii atât de mari”, a declarat aseară Spînu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Vicepremierul a dat asigurări că auditul va fi făcut, chiar dacă rușii se opun.
„Vreau să am o discuție cu Alexei Miller și să clarificăm acest aspect. Înainte de a publica caietul de sarcini, el a fost expediat Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, adică reprezentanților „Gazprom”. Ei au venit cu un șir de sugestii, dar multe nu au fost luate în considerație, pentru că schimbau conceptual scopul acestui audit. Mingea e în terenul nostru și vom selecta compania, care va face acest audit complex”, a declarat oficialul de la Chișinău.
Sursa citată a dezvăluit că în documentația pentru audit a fost inclus și raportul „Moldovagaz” – 20 de ani de fraude masive sub protecția acționarilor și instituțiilor de stat”, iar acest lucru i-ar fi putut deranja pe ruși.
„E menționat și acest raport, pentru ca el să fie luat în considerație de auditori în momentul în care vor face solicitări suplimentare de documente pentru a stabili această datorie și cum s-a format”, a punctat Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că autoritățile se pregătesc și de cel mai prost scenariu, în cazul în care „Gazprom” nu va recunoaște rezultatele auditului și va decide să sisteze livrarea gazelor de pe 1 mai curent.
„De câteva luni lucrăm la diferite scenarii pentru diferite crize. Noi avem patru scenarii. Pe domeniul gazelor, pentru că în acea perioadă consumul este mult mai mic, avem experiența din octombrie. În cel mai rău caz, vom cumpăra gaz de pe piață. Vom discuta și cu partenerii, cu vecinii. Tot terenul e pregătit să facem față la orice criză. Probleme pot apărea cu energia electrică. Dacă „Moldovagaz” nu va avea acel contract cu „Gazprom”, atunci trebuie să vedem de unde va obține gaz centrala de la Cuciurgan pentru a produce energie electrică. Și aici avem suficiente scenarii pentru a interveni. Unul dintre scenarii să luăm energie din România, cum s-a mai întâmplat în 1999 sau 2001. Suntem în discuție și cu ucrainenii. Discutăm și despre păcură… „Termoelectrica” poate să producă o anumită cantitate de energie electrică”, a conchis Andrei Spînu.
Amintim că experții Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu au realizat un studiu care relevă faptul că, de-a lungul anilor, datoria la gaz a malului drept al Nistrului a fost majorată artificial cu minimum 952 de milioane de dolari prin acțiuni abuzive, comise de „Gazprom” în complicitate cu autoritățile centrale din R. Moldova.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md