DOC, RAPORT // BNM susține că acordarea creditelor de URGENȚĂ pentru acoperirea jafului bancar a fost LEGALĂ. Negruță: „O mână spală pe alta”
Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că acordarea creditelor de urgență, în sumă de peste 13,5 miliarde de lei, Băncii de Economii, Băncii Sociale și UNIBANK în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, pentru a acoperi găurile produse în urma furtului miliardului, a avut loc „în corespundere cu cadrul legal, cu competența Băncii Naționale în calitate de banca centrală”.
Într-un raport trimis la Parlament cu privire la legalitatea acordării creditelor de urgență, asigurate cu garanții de stat pentru cele trei bănci implicate în jaful bancar, precum şi modalitatea de repartizare şi de utilizare a mijloacelor băneşti respective, BNM arată că acele credite au fost acordate inclusiv în baza „informației cunoscute și obiectivele survenite la acel moment și în conlucrare cu autoritățile competente ale statului pentru asigurarea soluționării ordonate a acestor bănci în scopul evitării dereglării grave a funcțiilor critice ale sectorului bancar (accesul la depozitele bancare, efectuarea de plăți, asigurarea canalului de transmitere a politicii monetare), protejării prioritare a deponenților și menținerii stabilității financiare”.
CITIȚI și DOC // Scurgeri de INFORMAȚII SECRETE privind beneficiarii fraudei BANCARE. Numele persoanelor la care ar fi ajuns MILIARDUL
Utilizarea creditelor de urgență de către cele trei bănci a fost efectuată în conformitate cu categoriile de creanțe specificate în Hotărârea Guvernului nr.938 din 13 noiembrie 2014, mai spune BNM.
Expertul de la „Transparency Internatiobal Moldova”, fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță, remarcă ziua în care BNM a ales să răspundă Parlamentului, după ce Comisia parlamentară de anchetă, condusă de deputatul Alexandru Slusari, a demonstrat că frauda bancară din R. Moldova a fost pregătită minuțios din timp și a fost realizată etapizat, începând cu anul 2011, prin coordonare cu guvernarea din acea perioadă.
„Krolling, chiar de 7 aprilie: legalizarea ilegalităților în condiții de stare de urgență? Bravo BNM! O mână spală pe alta... Legalitatea trebuie verificată de instituții care nu au fost participante la acele evenimente. Și nu BNM”, a comentat Negruță pe Facebook.
CITIȚI și FRAUDA BANCARĂ // 27 de persoane, inclusiv trei deputați, dar și trei persoane juridice, puse sub ÎNVINUIRE: Sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,19 MILIARDE de lei în numai patru luni
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania