DOC // R. Moldova NU va trebui să-i plătească firmei care deține în concesiune Aeroportul suma de peste 883 de milioane de euro: Tribunalul de la Stockholm a RESPINS cererea Komaksavia Airport Invest Ltd
Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm, Suedia, a respins miercuri, 3 august, cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova, prin care compania ce deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău cerea o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune.
Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a adăugat că Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216 678 de euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.
Prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia Airport Invest Ltd i-a solicitat Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora, dar și să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane de euro.
„Aceste cereri au fost respinse, Tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422 500 de euro, lăsându-le pe seama Komaksavia. Mulțumesc mult domnului avocat Mihai Buruiană pentru munca depusă și pentru rezultatul obținut”, a scris ministrul Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
Komaksavia Airport Invest este fondatoarea „Avia Invest”, proprietara Aeroportului Internațional Chișinău, și deține 95% din acțiunile acesteia.
Amintim că, anterior, Agenția Proprietății Publice i-a înaintat companiei „Avia Invest” SRL o notificare prin care o anunța că solicită rezilierea contractului privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, încheiat în anul 2013.
Decizia a fost luată din cauza că „Avia Invest” nu și-ar îndeplini obligațiunile asumate în contractul încheiat cu statul, nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1 000 000 de euro și a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66,2 milioane de euro. Companiei i s-au oferit atunci 180 de zile pentru a îndeplini restanțele semnalate.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități