DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Participanții la cea de-a cincea conferință ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, desfășurată pe 17 septembrie la Chișinău, au reafirmat că „Republica Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”, dar și „angajamentul lor de a sprijini parcursul de aderare a Republicii Moldova la UE”.
Tezele sunt fixate în Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova - Luminița Odobescu, Stéphane Séjourné, Annalena Baerbock și, respectiv, Mihai Popșoi, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova.
„Salutăm dedicarea Republicii Moldova pentru reforme și angajamentul față de valorile comune ale păcii, democrației, statului de drept, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale și recunoaștem progresele importante înregistrate de republică în punerea în aplicare a reformelor majore, în special în domeniile relevante pentru integrarea europeană. Suntem de acord că o Republică Moldova rezilientă, democratică și prosperă va aduce o contribuție valoroasă la securitatea și stabilitatea regiunii și a Europei în ansamblu. Apreciem contribuțiile celor patru grupuri de lucru, care au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește promovarea dezvoltării economice și a infrastructurii strategice, îmbunătățirea eficienței energetice și abordarea provocărilor de mediu, avansarea reformei administrației publice și a gestionării finanțelor publice, precum și consolidarea justiției, a luptei împotriva corupției și a măsurilor de securitate”, cităm din document.
De asemenea, Declarația arată că discuțiile de astăzi de la Chișinău s-au axat pe provocările actuale și emergente, pe măsură ce Republica Moldova continuă să înfrunte „consecințele multiple” ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Partenerii au salutat angajamentul reînnoit de a oferi asistență în vederea sprijinirii autorităților și cetățenilor Republicii Moldova pentru a răspunde nevoilor urgente. Acest lucru demonstrează angajamentul durabil al partenerilor Republicii Moldova de a ajuta țara să își sporească reziliența și evidențiază rolul pe care platforma îl are în generarea unui sprijin concret pentru procesul de reforme democratice și dezvoltarea Republicii Moldova. Republica Moldova a prezentat, de asemenea, viziunile sale cu privire la necesitățile de dezvoltare pe termen lung care vizează consolidarea economiei, intensificarea cooperării economice, modernizarea infrastructurii, sporirea durabilității mediului și a securității energetice. În acest context, MPP va continua să asigure un rol important în corelarea asistenței disponibile cu prioritățile-cheie, contribuind astfel la stabilitatea și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, se mai arată în Declarația comună semnată de cei patru miniștri de Externe.
Șefii diplomațiilor de la București, Paris, Berlin și Chișinău susțin că toți partenerii și-au reafirmat „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și și-au reiterat angajamentul de a coopera îndeaproape pentru a consolida stabilitatea regională și de a colabora cu Republica Moldova pentru a depăși provocările legate de securitatea frontierelor, criminalitatea organizată și prevenirea conflictelor.
„De asemenea, evidențiem rolul crucial al societății civile ca actor esențial în dezvoltarea Republicii Moldova și în progresele înregistrate pentru consolidarea instituțiilor sale democratice. Încurajăm Republica Moldova să mențină ritmul actual al reformelor care consolidează statul de drept, promovează transparența și combat corupția. Suntem fermi în sprijinul nostru neclintit pentru viitorul democratic, prosper și european al Republicii Moldova și reafirmăm angajamentul nostru de a susține agenda de reforme și integrare europeană a Republicii Moldova”, încheie documentul.
Următoarea Conferință a Platformei va avea loc în 2025.
Discuții Parlicov - Miller: Votare repetată a membrilor CA de la ,,Moldovagaz", ,,negocieri" privind pretinsa datorie față de ,,Gazprom" și niciun anunț vizavi de furnizarea de gaze către Transnistria
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC