DOC // Procurorii sunt îndemnați să stabilească, totuși, conținutul PUNGII cu calendar. Iurie Reniță a contestat ORDONANȚA Procuraturii Anticorupție de a clasa procesul penal privind „kuliokul” care ar fi ajuns la Dodon
Deputatul Iurie Reniță a contestat astăzi ordonanța Procuraturii Anticorupție, prin care a fost clasat procesul penal în cazul clipului video cu „kuliokul”, protagoniștii căruia erau președintele Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.
Potrivit lui Reniță, procurorii au abordat cu foarte multă lejeritate acest proces penal în care este vizat Igor Dodon.
„Clasarea intempensivă a acestui dosar de maximă importanță socială și politică duce la concluzia că Procuratura Generală (PG) și structurile sale specializate așa și nu au mai reușit să se debaraseze de influeanța nefastă a factorilor politici decizionali. Altfel cum poate fi catalogată rapiditatea de a-l absolvi pe Igor Dodon, precum și pe ceilalți protagoniști din secvențele video de vreo bănuială rezonabilă că au fost implicați în acte reale de corupție și trădare de patrie”, se arată în contestația depusă de Reniță.
De asemenea, Reniță îl întreabă pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în baza a cărei prevederi constituționale PG își permite să facă comentarii și declarații politice. „Cine o abilitează – președintele Dodon, președintele Parlamentului Greceanâi sau prim-ministrul Chicu? Atunci cum rămâne cu respectarea necondiționată a Constituției, a Legii cu privire la Procuratură, a separării puterilor în stat și a altor acte legislative relevante?”.
De menționat că Procuratura Anticorupție a clasat pe 24 iunie curent procesul penal în așa-zisul dosar „kuliokul”, după ce procurorii nu au putut stabili ce se afla în punga care i-a întins-o Plahotniuc lui Igor Dodon.
„În rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni. În cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv soluția s-a bazat pe probele legal administrate, pe moment fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”, a argumentat PA.
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc