DOC // Procuratura Generală susține că investighează dosarul „LAUNDROMAT”: Niciun cuvânt despre Veaceslav Platon
Procuratura Generală susține că investigațiile în dosarul „Laundromat”, schemă prin care au fost spălate 22 de miliarde dolari din Federația Rusă prin intermediul sistemului bancar din R. Moldova, continuă. Astfel, cei 14 judecători și doi executori judecătorești implicați în acest dosar au fost trimiși în judecată, menționează Procuratura, fără să prezinte informații și despre beneficiarii finali ai shemei de spălare a banilor.
Procuratura Generală subliniază, într-un răspuns expediat la solicitarea portalului Deschide.md, că dosarul „Laundromat” este unul complex și că, datorită implicării persoanelor fizice și juridice din R. Moldova și de peste hotare, procesul este tărăgănat.
Cu toate acestea, PG nu oferă informații despre beneficiarii finali ai „spălătoriei rusești” și nici nu pomenește de numele lui Veaceslav Platon, despre care presa rusă a scris că ar fi arhitectul acestei scheme.
„Deschide.MD a publicat înregistrări audio cu Platon și Valeri Miroșnikov, ex-adjunctul Agenției pentru Asigurarea Investițiilor (AAI). Cel din urmă a ajuns în vizorul presei, după ce un colonel FSB, reținut pentru că la el acasă au fost găsite 12 miliarde de ruble rusești, l-a denunțat pe Miroșnikov”, scrie sursa citată.
PG dă asigurări că „se întreprind acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în schema respectivă”. Când se va întâmpla acest lucru nu știm, cert este că „Laudromatul” este în vizorul acuzatorilor de stat din 2016, atunci când au fost reținuți 15 judecători și 3 executori judecătorești”, punctează portalul.
Recent, în presă au apărut mai multe imagini video de la „audierea” lui Platon de către angajații Procuraturii Generale. Acesta, într-o atmosferă amicală, povestește în fața procurorilor cum poate fi deposedată „Banca Transilvania” de acțiunile de la „Victoriabank” și spune că el a deținut peste 20 de bănci în Federația Rusă, Ucraina și R. Moldova.
În altă înregistrare video, Platon este întrebat dacă știe cine sunt beneficiarii finali ai „Westburn Enterprises Limited”. Acesta se eschivează să răspundă, iar procurorii nu mai insistă. O simplă căutare pe motoarele de pe internet ne arată că acea companieă a spălat 750 000 000 de dolari SUA, acest lucru fiind posibil prin intermediul unei decizii de judecată din R. Moldova.
Într-o altă înregistrare audio publicată de Deschide.MD, Platon îl amenință pe președintele „Moldova Agronindbank” cu faptul că „partenerii” săi vor sări la gâtul oricui pentru acțiunile din această bancă. Nu mai puțin important este faptul că presa a scris, făcând trimitere la documente oficiale, că soția lui Platon ar fi primit un automobil de peste 250 000 de euro, cumpărat din banii proveniți din „laundromat”, conchide sursa citată.
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD
DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE