02:53:17 25.11.2024
Stiri

DOC // Președintele Ucrainei, implicat în activități CRIMINALE în R. Moldova? Un apropiat de-al lui Plahotniuc l-ar fi SCĂPAT de dosarele penale de la Chișnău

Politică 27.09.2016 08:00 Vizualizări9525 Autor: Ziarul National
DOC // Președintele Ucrainei, implicat în activități CRIMINALE în R. Moldova? Un apropiat de-al lui Plahotniuc l-ar fi SCĂPAT de dosarele penale de la Chișnău Ukrinform
Petro Poroșenko


Președintele actual al Ucrainei, Petro Poroșenko, ar fi fost implicat în acțiuni criminale pe teritoriul R. Moldova în perioada anilor 2001 - 2005.

Informația apare într-o notă informativă publicată pe site-ul
offshoreplaha.wordpress.com, alături de mai multe documente semnate de fosta șefă a Biroului INTERPOL din R. Moldova, Valentina Litvinov.

În notă se arată că oamenii legii au descoperit, în acea perioadă, 53 de cazuri de furt din averea proprietarilor, cetățeni ai R. Moldova, care dețineau acțiuni în Centrul Comercial „Gemenii” din Chișinău. Autorii nelegiuirilor erau șase grupări criminale „create și conduse de Petro Poroșenko și Petru Madan”, ultimul fost subaltern de-al lui Poroșenko și persoana sa de încredere.

Aceste grupări, prin șantaj, escrocherii, amenințări cu moartea și fals în documente, preluau acțiunile cetățenilor R. Moldova, producând un prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

În total, grupările lui Poroșenko ar fi deposedat de bonuri peste 50 de mii de cetățeni care dețineau acțiuni la „Gemenii”, SA „Bucuria”, „Fabrica de sticlă din Chișinău” etc., acestea fiind înregistrate pe firme off-shore al căror beneficiar final era Petro Poroșenko.

Mai mult, aceste grupări ar fi omorât mai mulți oameni la comandă.

În document mai scrie că, deși erau pornite dosare penale pe toate aceste fapte, dosarele ajungeau, într-un mod inexplicabil, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC, actualul CNA) unde nu se mai întâmpla nimic.

În nota informativă este notat că, în anul 2005, când Poroșenko deținea funcția de secretar al Consiliului de securitate și apărare al Ucrainei, acesta a influențat procurorul de la Chișinău și conducerea CCCEC pentru ca oamenii săi întemnițați la Chișinău în aceste cazuri să fie eliberați, iar dosarele penale pe numele său nu au mai ajuns în instanță.


Firme off-shore implicate în deposedarea cetățenilor moldoveni de acțiunile pe care le dețineau

În schimb, CCCEC a început a urmări penale victimele deposedate de bunuri de către grupările conduse de Poroșenko, cum ar fi cazul lui Ilie Rotaru.

Menționăm că, începând cu anul 2004 și până în 2008, șef al CCCEC era Valentin Mejinschi, actualul administrator al firmei de pază „Argus-S”, situată într-o clădire care-i aparține firmei „Finpar” SRL a lui Vladimir Plahotniuc.

Atât Mejinschi, cât și Alexei Roibu, care ocupase funcția de șef al CCCEC înaintea acestuia, apar într-o listă publicată pe același site în care se arată că ar fi încasat de la Plahotniuc premii pentru „asistență juridică” în valoare de 30 de mii și, respectiv, 10 mii de dolari.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md