DOC // Pedepse mai DURE pentru persoanele acuzate de „trădare de PATRIE”: Noile prevederi ale Codului Penal au intrat de astăzi în vigoare! Cine va cădea sub incidența art. 337
Noile prevederi ale Codului Penal, care cuprind și o nouă redacție a art. 337 – „trădare de patrie”, au intrat astăzi în vigoare, după ce au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Prin aceste modificări, Parlamentul a oferit un câmp mai mare de manevră pentru procurorii care investighează cazuri de trădare de patrie, care includ acțiunile de spionaj, divulgarea secretului de stat, acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului sau trecerea de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat.
Pedepsele pentru trădare de patrie - la 12 la 20 de ani de închisoare - vor putea fi aplicate nu numai pe timp de război, cum stipula legislația până în prezent.
Dacă aceste fapte vor fi săvârșite în interes material de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere sau de o persoană cu funcție de demnitate publică, atunci pedeapsa va fi de la 15 la 20 de ani de închisoare. În același timp, acestea nu vor avea dreptul să ocupe anumite funcții sau să exercite de o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Persoanele care a intrat în legătură cu un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau cu reprezentanții lor pentru înfăptuirea unei activități ostile împotriva R. Moldova pot scăpa de închisoare, dacă declară de bunăvoie autorităților despre legătura sa cu statul străin sau organizația străină.
„Articolul 337. Trădarea de Patrie
(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat de către un cetățean al Republicii Moldova împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, al unei organizații străine, al unei entități anticonstituționale sau al reprezentanților lor, exprimată prin:
a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat;
b) spionaj;
c) divulgare a secretului de stat;
d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului,
se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.
(2) Faptele prevăzute la alin. (1) săvârșite din interes material sau de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică se pedepsesc cu închisoare de la 15 la 20 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
(3) Faptele prevăzute la alin. (1) sau (2) care au provocat decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de la 16 la 20 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
(4) Este liberat de răspundere penală pentru trădare de Patrie cetățeanul Republicii Moldova care a intrat în legătură cu un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau cu reprezentanții lor pentru înfăptuirea unei activități ostile împotriva Republicii Moldova dacă nu a săvârșit niciun fel de acțiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite, a declarat de bunăvoie autorităților despre legătura sa cu statul străin, organizația străină, entitatea anticonstituțională sau cu reprezentanții lor și a contribuit activ la descoperirea sau la contracararea infracțiunii prin identificarea persoanelor cu care a stabilit și a menținut legătura.”
Articolul vechi
Articolul 337. Trădarea de Patrie
(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova,
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.
(2) Este liberat de răspundere penală cetăţeanul Republicii Moldova, racolat de serviciul de spionaj străin pentru înfăptuirea unei activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, dacă el nu a săvârşit niciun fel de acţiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite şi a declarat de bună voie autorităţilor despre legătura sa cu serviciul de spionaj străin.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"