DOC // PE ASCUNS: Guvernul NU va mai achita indemnizația unică de 16 000 de lei cadrelor medicale care se infectează cu COVID-19 la locul de muncă
Guvernul condus de premierul Ion Chicu a abrogat, în ședința de joi, 3 septembrie, decizia care prevedea acordarea unei indemnizații de câte 16 000 de lei pentru angajații sistemului public, în special din sectorul medical, dacă se infectează cu noul coronavirus la locul de muncă.
Această decizie a fost camuflată într-un „proiect privind modificarea unor acte normative”, fiind penultimul punct dintr-un șir în care facilitățile aprobate pentru agricultori au fost plasate mai în față. În plus, subiectul a lipsit din comunicatele de presă ale Guvernului și Ministerului Finanțelor care făceau referire la acest proiect de lege și puneau accent doar pe „măsuri bugetar-fiscale pentru susținerea proceselor derulate în sistemul educațional, în condițiile pandemiei COVID-19, dar și de atenuare a efectelor calamităților naturale în sectorul agricol”.
„Articolul VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor actenormative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr. 124-125, art. 222) se abrogă”, scrie în proiectul aprobat ieri de Guvernul Chicu.
Acest articol abrogat avea următorul cuprins:
„Art. VI. – (1) Se stabilește, pe perioada stării de urgență în sănătate publică declarate prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 10 din 15 mai 2020, o indemnizație unică în mărime de 16 000 de lei:
a) angajaților infectați cu COVID-19 ai Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor/subdiviziunilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării, al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară;
b) angajaților altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
(2) Indemnizația unică se alocă din fondul de intervenție al Guvernului.
(3) Indemnizația unică este scutită de impozitul pe venit, de contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii, de contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii și de primele de asigurare obligatorie de asistență medical”.
Menționăm că, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, până în prezent 2 168 de persoane au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16 mii de lei, Guvernul alocând în acest scop peste 34,68 de milioane de lei, inclusiv din donațiile cetățenilor și agenților economici făcute pentru combaterea consecințelor pandemiei. Asta desi, până acum, s-au infectat cu noul coronavirus circa 4,5 mii de angajați medicali, 744 de polițiști, sute de angajați din ministere și primării etc.
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului
Autoritățile din România fac exproprieri, pentru a construi Podul peste Prut de la Ungheni, parte a autostrăzii UNIRII