DOC // „Pact cu diavolul” sau cum circa 500 de preoți subordonați Motropoliei Moldovei s-ar fi angajat să presteze pentru condamnatul Ilan Șor. Fețele bisericești ar fi semnat contracte cu „Evrazia” lui Șor, iar în baza lor primeau carduri MIR
Preoții Mitropoliei Moldovei, care începând cu vara acestui an au plecat în așa-zisele pelerinaje de la Moscova, s-au lăsat conștient folosiți de condamnatul Ilna Șor și Patriarhia Rusă, în scopul deturnării rezultatelor referendumului cu privire la aderarea la Uniunea Europeană și ale alegerilor prezidențiale din R. Moldova în favoarea Kremlinului, scrie Jurnal.md. Portalul a intrat în posesia documentelor prin care clericii Mitropolitului Vladimir și-ar fi asumat angajamentul de a presta în favoare lui Șor. Mai exact, cei circa 500 de preoți au semnat contracte cu organizația „Evrazia”, gestionată de fugarul Șor.
Potrivit sursei citate, în această poveste s-au aventurat aproximativ 500 de preoți. Majoritatea coordonatorilor de grup, fețe bisericești și ei, erau din subordinea arhiepiscopului Marchel de Bălți și Fălești, precum și a episcopilor Nicolae (Roșca) de Cecadâr-Lunga și Ioan (Moșneguțu) de Soroca. Aceștia le propuneau preoților să viziteze gratis unele locuri sfinte din Rusia, la inițiativa Patriarhiei de la Moscova și a unor oameni de afaceri ruși, care erau atât de buni, încât ar fi fost gata să-i ajute financiar și pentru întreținerea parohiilor sau deschiderea unor școli duminicale. Cei care au plecat în iulie ar fi primit inițial câte 1 000 de dolari, iar ceilalți – câte 2 000 de dolari, mai exact 196 de mii de ruble rusești.
Odată ajunși la Moscova, preoților li se promitea cu multă grija sprijin pentru biserici, nici nu li se adia despre referendum sau alegerile din R. Moldova, în schimb erau avertizați despre marele pericol european și despre viciile pe care le promovează UE.
Înainte de plecare, erau invitați într-un oficiu, unde semnau un document și li se înmâna câte un card bancar. Peste vreo săptămână, puteau încasa primele sume de bani, investite, chipurile, în scop filantropic, pentru parohii. Doar cei care, în cadrul întrevederilor de la Moscova, au adresat organizatorilor întrebări incomode, n-au primit nicio copeică, precizează sursele Jurnal.md.
Mai târziu, erau invitați să-și deschidă conturi pe Telegran și să se conecteze la un call-center comun, pentru a relata despre activitatea parohiilor. Ar fi vorba despre rețeaua neoficială de comunicare, deschisă la o fabrică de haine de către echipa fugarului Șor.
Înainte de 20 octombrie, „călătorilor în rasă” li s-a cerut pe neașteptate să-și îndrume toți apropiații și creștinii să voteze „NU” la referendum, să aleagă oricare alt candidat la prezidențiale, în afară de Maia Sandu și să găsească voluntari care ar propaga același deziderat. Debusolați, unii dintre ei nici nu știau cum să procedeze. Mai ales că, în ziua scrutinului, s-au trezit pur și simplu terorizați de necontenite apeluri telefonice, prin care li se cerea socoteală câți oameni au votat în localitățile lor sau erau trimiși la secțiile de vot pentru a le fotografia. Zbuciumul rușilor nu a încetat nici până astăzi și ar putea dura încă un an, până la alegerile parlamentare, presupun clericii. În orice caz, în tot acest timp, li s-a dat de înțeles că vor primi câte o mie de dolari pe lună.
Documentul pe care preoții l-au semnat la Moscova este o cerere pentru a primi carduri bancare MIR de la banca „Promsvyazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina, iar semnatarii urmau să-și ridice banii prin intermediul aplicației PSB. Este aceeași bancă și aceeași metodă, utilizată de Ilan Șor și pentru campania de cumpărare a voturilor moldovenilor. Și mai grav este că, cel mai probabil, actul respectiv este un fals, căci în el se arată, de exemplu, că reședința temporară a solicitantului se află în regiunea Moscova, pe str. Ulina 1, apartamentul 1. O astfel de stradă însă lipsește din toate listele străzilor din zona respectivă. Cât privește numărul telefonului de serviciu al semnatarului – preot moldovean: +70000000001, rușii fac bancuri pe internet pe seama acestuia. Jurnal.md a telefonat la acest număr, dar nu a răspuns nimeni.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul