09:44:31 23.11.2024
Stiri

EXCLUSIV, DOC // O sută de euro pe oră și onorariu de un MILION de dolari: Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a apărat interesele lui Platon

Actualitate 18.12.2020 14:06 Vizualizări7117 Autor: Ziarul National
EXCLUSIV, DOC // O sută de euro pe oră și onorariu de un MILION de dolari: Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a apărat interesele lui Platon


Platon, „Energoalians”, Nagacevschi. Detaliile unui dosar scandalos: R. Moldova riscă să piardă 59 de milioane de dolari

UPDATE // Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, califică drept „fake” informația de mai jos. Potrivit lui, „pretinsul” contract de asistență juridică publicat este „nesemnat”. În același timp, oficialul refuză să spună dacă i-a acordat servicii lui Veaceslav Platon atunci când era avocat.

„Dragi reprezentanți mass-media, nu discut public activitatea mea anterioară de avocat, cine mi-au fost clienți și ce onorarii încasam, dar fiți mai inventivi când sugeți articole „bombă” din deget”, a scris Nagacevschi pe Facebook, fără să ne răspundă la întrebările pe care i le-am expediat.




Republica Moldova riscă să piardă 59 de milioane de dolari în dosarul „Energoalias”, companie ucraineană în spatele căreia ar sta controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Avocații americani de la compania succesoare a „Energoalias” încearcă să stoarcă banii de la Guvernul Republicii Moldova.

Un rol important în această poveste l-a jucat și actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, pe atunci avocat.

Citește și: Peste jumătate de MILIARD al R. Moldova, SALVAT la Paris

Epopeea litigiilor „Energoalians” împotriva Republicii Moldova a început încă la sfârșitul anilor ’90. În 2001, o judecătorie de la Kiev a emis o hotărâre privind recuperarea de la două companii moldovenești, inclusiv „Red-Nord”, a unei datorii de 1,1 milioane de dolari.

CITIȚI și R. Moldova, ochită „platonic” la Paris

Au urmat litigii care au durat ani de zile. Instanțele de judecată din R. Moldova au luat decizii finale, iar firma lui Platon nu și-a mai încasat banii. În 2010, Platon, însă, decide să meargă mai departe și anume la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Citește și: CONFIRMAT // Avocatul lui Platon din Ucraina a recunoscut suma de 250 de milioane de dolari revendicată de la statul R. Moldova de către clientul său: „Datorită implicării noastre a fost decis dosarul „Energoalians”. De aceea, noi vom obține..."

De această dată, în joc intră promițătorul avocat Fadei Nagacevschi. El semnează un contract cu „Energoalians” pentru prestarea de servicii juridice pentru o taxă bine stabilită – 100 de euro pentru o oră. În numele clientului, semnătura pe contract este pusă de administratorul companiei, Igor Sokolov.

În scurt timp, Nagacevschi depune o cerere la CtEDO. În anexa la contract, el a stabilit foarte clar onorariul, în cazul obținerii câștigului de cauză – 20% din valoarea sumei adjudecate, inclusiv penalitățile și alte costuri.

Conform documentelor care au intrat în posesia noastră, compania îi datora avocatului suma de 1,2 milioane de dolari. Totuși, Fadei Nagacevschi nu și-a mai primit onorariul râvnit. CtEDO a respins cererea din motive formale, lăsând reclamanților dreptul de a depune repetat o cerere.

Răbdarea lui Platon, însă, crăpa. Atunci, avocatul Nagacevschi a ales o altă cale. L-a sfătuit pe Platon să meargă într-o instanță de arbitraj, întrucât un al doilea apel la CtEDO ar dura prea mult.

În octombrie 2013, Curtea de Arbitraj s-a reunit ad-hoc, la Paris, și a decis să recupereze din Republica Moldova aproximativ 35 de milioane de dolari în favoarea „Energoalians”.

În toamna anului 2019, o instanță de judecată americană recunoaște hotărârea arbitrală și o aplică pe teritoriul Statelor Unite. Între timp, suma se ridică la 59 de milioane de dolari, iar dreptul de a revendica datoria este transferat către compania „Stilex”, înregistrată în regiunea Zaporojie, Ucraina.

Așa cum era de așteptat, această decizie a provocat o reacție dură în republica noastră. Ministrul de atunci al Justiției Olesea Stamate considera cererea de întoarcere a datoriei „o schemă frauduloasă de a sustrage bani din bugetul de stat”.

Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a fost cu mult mai rezervat în declarații. Când Veaceslav Platon a fost eliberat, a declarat doar că nu are dubii în privința deciziei procurorului general.

Contractul de asistență juridică

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md