DOC // „MOLDOVA BUNĂ”: Premierul desemnat Natalia Gavrilița a depus la Parlament programul de activitate a Guvernului său și componența Cabinetului de miniștri. Reformarea Procuraturii după modelul DNA din România
Premierul desemnat Natalia Gavrilița a depus astăzi la Secretariatul Parlamentului programul de activitate a viitorului Guvern și lista miniștrilor pe care îi propune în componența cabinetului său.
Deputații ar putea dezbate documentele într-o ședință în plen până la sfârșitul acestei săptămâni.
Programul fostului ministru al Finanțelor din Guvernul Sandu se intitulează „Moldova Bună” și prevede mai multe acțiuni anticorupție.
Printre acestea se numără reformarea Procuraturii Anticorupție (PA) după modelul DNA din România, cu limitarea competențelor acesteia exclusiv la marea corupție și lichidarea Centrului Național Anticorupție, dar și constituirea Tribunalului și a Curții de Apel Anticorupție.
Totodată, Gavrilița propune participarea la procesul de selectare a procurorilor PA și a judecătorilor a unei comisii independente de experți, inclusiv internaționali. Tribunalul și Curtea de Apel Anticorupție vor examina în fond și, respectiv, în apel dosarele de mare corupție instrumentate de PA.
CITIȚI și Lista OFICIALĂ a membrilor Cabinetului Gavrilița: Un fost ministru al Apărării - la Reintegrare, un vinificator - la Agricultură și un vicepreședinte de Parlament - la Externe
Premierul desemnat își mai propune elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției care ar permite confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica, modificarea și implementarea legislației cu privire la declararea averilor de către funcționarii și demnitarii publici, pentru a exclude declararea averilor la prețuri reduse sau eludarea declarării unor bunuri, asigurarea verificării eficiente a averilor funcționarilor publici/demnitarilor de către ANI, inclusiv prin invitarea unei misiuni internaționale de specialiști care să lucreze împreună cu inspectorii de integritate.
Printre măsurile anticorupție anunțate se mai numără și reformarea Curții Supreme de Justiție prin micșorarea numărului judecătorilor și transformarea ei într-o instanță de casație și care ar asigura uniformizarea practicii judiciare, introducerea unor mecanisme transparente și echitabile de alegere și numire a membrilor CSM și CSP etc.
Natalia Gavrilița anunță, de asemenea, efectuarea unei evaluări externe a activității Curților de Apel și a Procuraturii Generale în vederea identificării eventualelor abuzuri și a posibilităților de reformare a acestora, introducerea unui sistem public unic de înregistrare și evidență a dosarelor penale și contravenționale, pentru a exclude manipulările cu dosarele și excluderea aplicării nejustificate a arestului și a interceptării ilegale a convorbirilor telefonice.
„Optăm în continuare pentru declanșarea alegerilor anticipate, or pasul de azi trebuie privit anume pentru realizarea acestui deziderat - respingerea de două ori a solicitării de învestitură după 45 de zile de la respingerea primei din ele conduce la dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate pentru Parlament. Dacă totuși PSRM și Șor vor decide să voteze Guvernul (evident că nu pentru că ar susține programul și lista, ci pentru a evita declanșarea anticipatelor), Executivul se angajează să-și orienteze mandatul pe gestionarea cât mai responsabilă a crizei economice și pandemice, dar și pe eliberarea din funcții a tuturor demnitarilor și funcționarilor care au promovat sau au închis ochii la diverse scheme corupționale în favoarea unor grupuri de interese favorabile regimului Dodon ori s-au implicat ilegal în activități politice pentru Dodon, PSRM sau sateliții lor. De asemenea, Guvernul va pregăti cadrul necesar pentru organizarea alegerilor anticipate libere și corecte și le va declanșa în timp util”, a explicat ministrul desemnat al Justiției, deputatul Sergiu Litvinenco.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md