17:25:01 25.11.2024
Stiri

DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE

Actualitate 25.11.2024 15:35 Vizualizări248 Autor: Ziarul National
DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE


R. Moldova ar urma să atingă nivelul mediu al veniturilor din Uniunea Europeană (UE) în decursul a cel mult o generație.

Scopul este trasat în Memorandumul Economic de Țară pentru Republica Moldova (MET), lansat luni, 25 noiembrie, de Banca Mondială și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării de la Chișinău.

Menționăm că, potrivit ultimelor date făcute publice de Oficiul European pentru Statistică, salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajaţii din Uniunea Europeană a fost în anul 2023 de 37 900 de euro sau circa 3 160 de euro lunar (aproape 60 de mii de lei - n.r.).

Documentul trasează principalele reforme necesare pentru accelerarea creșterii economice a Republicii Moldova și realizarea convergenței cu nivelul mediu al veniturilor din Uniunea Europeană, subliniind, de asemenea realizările înregistrate de Republica Moldova, inclusiv creșterea de zece ori a PIB-ului pe cap de locuitor începând din anul 2002 și reducerea considerabilă a nivelului sărăciei.

Raportul care însoțește Memorandumul, intitulat „Atingerea standardului de viață al Uniunii Europene în decursul unei generații”, atenționează asupra faptului că, în ciuda progreselor vizate, R. Moldova se confruntă cu provocări precum productivitatea redusă în sectoarele non-agricole, dependența excesivă de remitențele în scădere și schimbările demografice caracterizate prin reducerea și îmbătrânirea populației, subliniind urgența tranziției R. Moldova către un nou model de creștere.

Conform recomandărilor incluse în raport, pentru a realiza o creștere durabilă și a ajunge la nivelul standardelor de trai ale UE, R. Moldova trebuie să se concentreze pe creșterea productivității, accelerarea investițiilor publice, îmbunătățind, în același timp, competitivitatea, procesul de reformare a instituțiilor publice, precum și promovarea creării locurilor de muncă în diferite sectoare.

„Aderarea la Uniunea Europeană oferă cu siguranță o mare oportunitate pentru economia noastră. Aceasta este șansa noastră de a crește și de a dezvolta alături de țările membre, beneficiind de acces la o piață vastă și stabilă, oportunități de investiții și dezvoltare tehnologică”, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Menționăm că, începând din 1992, Banca Mondială a alocat peste 2,1 miliarde de dolari pentru implementarea a peste 70 de operațiuni în Republica Moldova, acoperind domenii precum reforma regulatorie și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate, răspuns la situații de urgență și managementul riscurilor, agricultură, apă, canalizare și energie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md