DOC // Măsuri de precauție ale Guvernului R. Moldova, după expirarea stării de URGENȚĂ. Hotărârea intră în vigoare la 1 ianuarie 2024
Autoritățile au decis că nu vor mai prelungi starea de urgență în R.Moldova, începând cu anul 2024. Totuși, în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de hotărâre care ar urma să fie examinat la următoarele ședințe ale Guvernului.
Mai exact, SA „Energocom” va fi obligată să asigure, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, securitatea aprovizionării malului drept al Nistrului cu energie electrică. Pentru îndeplinirea sarcinilor trasate, compania va achiziționa energie electrică în baza negocierilor directe și/sau pe bursele de energie electrică și o va vinde furnizorilor serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorilor de sistem.
Necesitatea adoptării unui astfel de proiect reiese din faptul că în ultimii doi ani, achizițiile de energie electrică s-au realizat în mod centralizat în baza obligației de serviciu public impuse SA „Energocom” prin Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale. Totuși, aceste acțiuni au reprezentat o derogare de la procedurile prevăzute în legislația națională.
De menționat că până la introducerea stării de urgență, achizițiile de energie electrică au fost efectuate de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.
„Există un risc pertinent de a avea o situație similară începutului anului 2022, ca la licitații să nu fie prezentate suficiente oferte ori la aceste licitații să fie oferite oferte de prețuri neaccesibile consumatorilor și care nu reflectă costurile reale de producere. Acest fapt poate duce la tergiversarea procedurilor de achiziție a energiei electrice, și conform practicii anterioare poate cauza un blocaj al pieței care ar putea pune în pericol securitatea energetică a țării și respectiv rezida în apariția unei eventuale situații excepționale, fapt inadmisibil atât din punct de vedere economic cât și social”, precizează autoritățile.
În aceste condiții, autoritățile propun aplicarea mecanismului respectiv, în condițiile unei instabilități a pieței, lipsei unor oferte competitive la un preț accesibil, până la momentul în care vor putea fi reluate achizițiile de energie electrică în baza procedurii standarde, pe bază de licitații, organizarea și desfășurarea cărora necesită aproximativ 2 luni.
Amintim că starea de urgență în R. Moldova expiră la data de 31 decembrie 2023.
Sursa: Deschide.md
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român