DOC // Mai mulți JUDECĂTORI, inclusiv Rodica Berdilo care a anulat rezultatele ALEGERILOR din Chișinău în 2018, DEMIȘI de Maia Sandu
Șase judecători din R. Moldova, care aveau împuternicirile expirate de mai mult timp, au fost demiși printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu.
Este vorba de judecătoarea Rodica Berdilo, care a anulat rezultatele alegerilor din Chișinău în 2018, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu.
Legislația în vigoare până la 1 aprilie 2022, care reglementa procedura de numire în funcție a judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă, prevedea că președintele R. Moldova putea respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Refuzul președintelui de numire sau de reconfirmare în funcție a judecătorului putea fi depășit prin votul a două treimi din membrii CSM.
CITIȚI și Rodica Berdilo, care a anulat rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău, insistă să fie judecător până la atingerea plafonului de vârstă: „Cu experiența pe care o am acum, poate aș vedea cu alți ochi dosarul”
„Astfel, mecanismul de numire în funcție a judecătorilor al căror termen inițial de cinci ani a expirat este unul complex și poate avea ca finalitate fie emiterea decretului președintelui R. Moldova privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, fie emiterea decretului președintelui R. Moldova privind eliberarea acestora din funcția de judecător, în cazul în care nu se obține numărul necesar de voturi pentru a fi propus repetat pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Astfel, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a concluzionat că președintele R. Moldova urmează să emită decrete atât pentru numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă, cât și, după caz, pentru eliberarea din funcție a judecătorilor al căror mandat inițial de cinci ani a expirat până la 1 aprilie 2022”, sunt argumentele incluse în decretul semnat de Maia Sandu.
Decretul a intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial al R. Moldova, și poate fi contestat în instanța de judecată.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”