DOC // Lucruri NEȘTIUTE despre Mihai Eminescu. Ce salariu avea poetul în calitate de profesor de statistică și geografie
Aula Bibliotecii Academiei Române găzduiește lansarea unei cărți ce va face lumină asupra multor lucruri neștiute din viața lui Mihai Eminescu.
,,Eminescu, profesor de statistică”, editată de Editura Institutului Național de Statistică, vine cu documente de la Arhivele Naționale ale Românei despre o perioadă din viața lui Eminescu pe care puțini eminescologi au analizat-o. Avându-i ca autori pe Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, publicația aduce în premieră în atenția publicului larg documente despre perioada pe care Eminescu a petrecut-o la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885, unde a fost profesor la catedra de statistică și geografie.
Printre documentele publicate în carte se află și statele de prezență. Din acestea aflăm ce salariu avea Mihai Eminescu ca profesor de statistică și geografie. Statul de prezenţă şi achitarea personalului Şcolii Comerciale din laşi pe luna ianuarie îl are pe Mihai Eminescu pe poziția a treia, iar la rubrica ”Funcțiunea și numirea postului” este trecută informația ”prof de Geografie”. Salariul pe care Eminescu l-a încasat: din 252 de lei i se opreau 25,2 lei pentru fondul casei pensiilor. Din suma rămasă, 226,8 lei, i se mai rețineau 11,34 lei, sub titlul de taxă 5%, iar leafa primită de poet a fost de 215,46 lei. Statul este semnat de Eminescu.
,,Eminescu, profesor de statistică” va fi lansată vineri, 20 octombrie, la ora 11:00. Cartea beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, din București.
Șeful „Gazprom”, Alexei Miller, vrea discuții cu ministrul Energeticii, Victor Parlicov. „Subiectul este foarte sensibil și urmează să coordonez vizita și pozițiile noastre cu premierul Recean”
USM respinge inițiativa Guvernului privind crearea Institutului Național de Management Public, prin separarea IAP de universitate: „Proiectul riscă să compromită calitatea instruirii și dezvoltării profesionale angajaților din sectorul public”
Marcel Ciolacu, discuție la telefon cu Donald Trump despre consolidarea relațiilor româno-americane: „Sunt întru totul dedicat dezvoltării Parteneriatului nostru Strategic”