DOC // Judecătorul care a decis că Filip Kirkorov are dreptul să INTRE în R. Moldova, DESFIINȚAT de un fost președinte al Curții Constituționale: „R. Moldova nu-i Lituania. În preajma vetting-ului, mai calci pe inimă... când vine vorba de artă”
Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a decis să anuleze decizia Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) din 28 iunie 2022, prin care interpretului rus Filip Kirkorov, susținător al războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova. Decizia a fost luată pe 30 mai curent de către de magistrata Violeta Chisilița, iar Poliția de Frontieră a anunțat deja că va ataca sentința la Curtea de Apel Chișinău.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că judecătoarea putea lua cu totul altă decizie, exact cum au procedat magistrații din Lituania și cărora le-a dat dreptate Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în cazul interdicției aplicate pe numele lui Kirkorov.
„Pe 30 mai, justiția moldovenească ne-a oferit un exemplu de dreptate a lui Piso demn de aplauze. Un magistrat de la judecătoria Râșcani a avut grijă să ne readucă aminte că cetățenii R. Moldova au dreptul să se cultive cu adevărat, oferindu-le accesul la creația selectă a celui care a fost kironul programei la concertul apazițîei de la Moscova. Desigur, vorbim despre Filip Bedrosovici Kirkorov, cel ce se laudă că este reprezentantul lui Vladimir Putin pe scenă. Aflată într-o eternă și fierbinte așteptare a vetting-ului, Femida noastră dragă a decis să anuleze interdicția impusă de IGPF, care refuza accesul acestui specimen în R. Moldova. Instanța a considerat că interdicția nu are temei, astfel că Bedrosovici va putea din nou să ne încânte cu creația sa la concertele organizate de apazițîya noastră dragă, croită în laboratoarele FSB-ului de la Moscova”, a menționat Tănase într-o postare pe Facebook.
Potrivit sursei citate, deja există un precedent în ceea ce-l privește pe Kirkorov, total diferit de decizia justiției moldoenești.
„Nu sunt sigur, dar probabil doamna judecător ar putea fi curioasă să afle că, în ianuarie 2021, autoritățile lituaniene i-au interzis lui Kirkorov intrarea în Lituania pentru cinci ani, considerându-l o amenințare la adresa securității naționale și un instrument de propagandă al Rusiei în statele fostei Uniuni Sovietice. Kirkorov s-a plâns la CtEDO, iar Curtea a respins pretențiile sale, constatând legalitatea interdicției impusă de autoritățile lituaniene. Curtea a reținut că evaluarea autorităților lituaniene a fost întemeiată pe declarațiile și comportamentul lui Kirkorov și a luat în considerare interesele naționale și ale ordinii publice în raport cu acțiunile artistului. Iarna nu-i ca vara, iar R. Moldova nu-i Lituania. Aici există două dreptăți: una, cea pe care o face Femida moldovenească și alta cea pe care o face CtEDO, iar cele două nu se întâlnesc de fiecare dată. Nu cred că ar avea vreun sens să invoc jurisprudența CtEDO și faptul că aceasta este obligatorie pentru instanțele din R. Moldova. Nu am niciun dubiu că doamna magistrat știe foarte bine acest lucru. Să-i dăm crezare – uneori, în preajma vetting-ului, mai calci pe inimă... când vine vorba de artă”, a punctat Tănase.
În același context, fostul președinte al Curții Constituționale a făcut trimitere la o emisiune din Rusia, unde toți moldovenii au fost umiliți.
„Ieri-seară, la oră de maximă audiență, postul central de televiziune rusesc a difuzat o emisiune în care au aruncat câteva tone de fecale mediatice în capul moldovenilor. Oficial era atacată președinta Maia Sandu, dar în realitate și-au bătut joc de toți cei care nu-și doresc revenirea în țarcul rusesc. Desigur, este doar o coincidență că mesajele propagandei de la Kremlin sunt perfect sincronizate, până la cele mai mici detalii, cu cele ale apazițîei de pe malurile Bâcului. Așa că nu-mi rămâne decât să exclamăm: Vivat Justitia – vivat apazițîya! Tак держать!”, a conchis Alexandru Tănase.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md