DOC // Jocul coaliției din Parlament dintre PSRM și PD a „îngropat” legea Guvernului Chicu. CC: „Nu a fost respectată cea de-a doua etapă care prevede obligația prezentării proiectului de lege în fața Parlamentului”
Deputații socialiști și democrați din coaliția majoritară și-au surprins colegii din opoziție, refuzând să se prezinte la ședința Parlamentului de pe 2 aprilie curent, când premierul Ion Chicu a venit în Legislativ să prezinte pachetul de legi pentru care Guvernul își asumase răspunderea cu o zi înainte.
Ședința plenară nu a mai avut loc din lipsă de cvorum și tocmai acest „joc” al coaliției de guvernare a fost taxat ieri de Curtea Constituțională, care a declarat neconstituțională întreaga lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Doar judecătorul Eduard Ababei a avut opinie separată.
CITIȚI și Explicațiile coaliției PSRM-PD privind BOICOTAREA ședinței Parlamentului: „Autoritățile au interzis aflarea în grupuri mai mari de trei persoane...”
Deși reprezentanții guvernării au declarat în fața magistraților că ședința a avut loc, odată ce la ea au participat câțiva deputați, iar premierul s-a prezentat în Legislativ, Constituția prevede clar că reprezentantul Guvernului trebuie să prezinte programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege în fața Parlamentului, în ședință plenară, cu cvorumul necesar.
„Textul „în fața Parlamentului” de la articolul 1061 alin. (1) din Constituție presupune prezentarea în şedinţa plenară a Parlamentului a documentului asupra căruia Guvernul și-a angajat răspunderea. Etapa prezentării inițiativei Guvernului în fața Parlamentului este centrală și indispensabilă procedurii de angajare a răspunderii, deoarece de la finalizarea prezentării începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, iar în lipsa acesteia, termenul pentru dobândirea caracterului „adoptat” în cazul proiectelor de lege sau „obligatoriu” în cazul programului sau declarației de politică generală”, se arată în decizia Curții Constituționale.
CITIȚI și Socialiștii și democrații SFIDEAZĂ spicherul și premierul? Deputații din majoritatea parlamentară NU au venit la ședință să-l asculte pe Chicu: „Circ, obrăznicie și nesimțire”
Astfel, magistrații Înaltei Curți au stabilit că legea pentru care Cabinetul Chicu și-a asumat răspunderea a fost adoptată „cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului”, deoarece „proiectul de lege asupra căruia Guvernul și-a angajat răspunderea nu a fost prezentat în ședința plenară a Parlamentului”.
„Constituția nu stabilește nicio excepție de la obligativitatea prezentării angajării răspunderii asupra unui proiect de lege în şedinţa plenară prin faptul că ședința plenară nu s-a desfășurat și prin faptul că Guvernului nu i-a fost acordată posibilitatea de a prezenta proiectul de lege în fața Parlamentului, Legislativul a făcut imposibilă depunerea moțiunii de cenzură în cadrul unei asemenea proceduri excepționale”, au constatat magistrații.
CITIȚI și Guvernul îşi va asuma din nou răspunderea pe legile declarate NECONSTITUŢIONALE. Argumentele premierului Chicu
Prin urmare, CC a declarat neconstituțională Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului.
La originea cauzei s-au aflat sesizările depuse de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca, Andrian Candu, Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău și Alexandru Oleinic. Autorii sesizărilor au pretins că procedura angajării răspunderii Guvernului din data de 2 aprilie 2020 a fost viciată, deoarece ședința Legislativului nu a avut loc din lipsă de cvorum și Guvernul nu a prezentat proiectul de lege în fața Parlamentului.
CITIȚI și VIDEO // Un deputat DEZVĂLUIE „șopârlele” ASCUNSE de guvernare în ASUMAREA de răspundere: „Hoților, BANDIȚILOR... Plahotniuc a fugit, iar voi ați rămas în locul lui. Cineva va fugi din țară sau va sta la PUȘCĂRIE...”
„Cu privire la contestarea parțială a Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020, Curtea a reținut că argumentele autorilor sesizărilor se referă la încălcarea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii în discuție. Aceste argumentele sunt valabile nu doar pentru prevederile contestate, ci și pentru întreaga Lege nr. 56 din 2 aprilie 2020, deoarece o pretinsă încălcare a procedurii de angajare a răspunderii Guvernului produce efecte asupra întregii legi. Prin urmare, Curtea a considerat necesar să examineze constituționalitatea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 în întregime”, au explicat magistrații de ce nu s-au limitat la examinarea doar a prevederilor care, în opinia opoziției, nu au nicio legătură cu pandemia de COVID-19 și ar promova interesele actualei guvernări, cum ar fi prevederile cu privire la funcționarea duty-free-urilor, extracțiile de zăcăminte și comercializarea produselor din tutun.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"