DOC // ÎPS Vladimir, subordonatul Patriarhului Kirill, REPROȘURI voalate la adresa Patriarhului Daniel al României, după aderarea mai multor preoți la Mitropolia Basarabiei: „Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru”
Mitropolitul Chișinăului, Vladimir, și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova îl cheamă „la dialog” pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, reproșându-i voalat faptul că preoții din R. Moldova care aleg să adere la Mitropolia Basarabiei ar fi „corupți”.
Mitropolitul Vladimir este nemulțumit de decizia pe de 29 februarie a Sfântului Sinod de peste Prut, care a stabilit că toți clericii ortodocși români din R. Moldova reveniți la Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”, iar orice sancțiune disciplinară aplicată lor de către reprezentanții bisericii ruse pe motivul apartenenței la Biserica Ortodoxă Română (BOR) „este considerată nulă”.
Mitropolitul Vladimir, supusul Patriarhului Kirill de la Moscova, cel care a sfințit rachete rusești lansate împotriva Ucrainei, crede că este necesar un dialog între cele două părți, în contextul în care mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei, iar cea din urmă i-a primit, chiar dacă aceștia „au comis grave abateri morale”.
CITIȚI și OSTATICII lui Kirill // SCANDAL la Orhei: Subalternii Mitropolitului Vladimir, supus Moscovei, merg prin sate și atacă preoții care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei: „Există o regulă, nu trece fiecare unde vrea”
„Cu durere privim la modul în care, sub acoperământul Hotărârii Sinodale din 19 decembrie 1992, clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit Mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită. Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei antrenați în lucrarea împăciuirii instituțiilor noastre au semănat necontenit zâzanie și discordie. Cu părere de rău, chiriarhul acestei Mitropolii a căzut pradă unui grup de influență căruia această situație conflictuală îi este de folos, iar ceea ce îi călăuzește sunt interesele personale”, se arată în scrisoarea semnată de Mitropolitul Vladimir.
Deși cheamă la dialog, Mitropolitul Vladimir aduce acuzații voalate privind coruperea preoților care aleg să adere la Mitropolia Basarabiei.
CITIȚI și DECIZIE istorică a Bisericii Ortodoxe Române: Sfântul Sinod, măsuri decisive pentru a proteja statutul canonic al credincioșilor și clerului din Republica Moldova, supuși presiunilor de către biserica rusă
„Este necesar, Preafericirea Voastră, ca implicarea BOR în această rană sângerândă să fie una aducătoare de vindecare, prin mijlocirea unui dialog frățesc, prin restabilirea comuniunii și prin instaurarea ascultării canonice. Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru. Ne dorim ca mântuirea și pentru credincioși, necăutând la structura canonică de care aparțin, să primeze, ca bunele intenții ale Preafericirii Voastre să nu transforme Mitropolia Basarabiei într-un sac fără fund pentru resursele materiale ale BOR. Sperăm că veți mijloci o cooperare ce va restaura ascultarea și ordinea canonică”, mai spune ÎPS Vladimir.
De menționat că zeci de preoți și parohii au ales să adere la Mitropolia Basarabiei, în contextul în care Patriarhul Kirill al Rusiei este unul dintre cei mai înverșunați susținători al războiului pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
CITIȚI și INTERVIU // Î.P.S. Petru, Mitropolit al Basarabiei: „De trei decenii, am asistat la multe greutăți provocate de o atitudine ostilă din partea autorităților ce favorizau Mitropolia aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei”
Recent, Biserica Ortodoxă Română a anunțat măsuri decisive pentru a proteja statutul canonic al credincioșilor și clerului din Republica Moldova și a transmis că presiunile bisericii rusești la adresa clericilor care trec la Mitropolia Basarabiei sunt lovite de nulitate.
CITIȚI și Vadim Cheibaș CONFIRMĂ veridicitatea scrisorii adresate Patriarhului Kirill, în care ÎPS Vladimir îi transmite că „LUMEA RUSĂ” ne este străină și că Moscova „ne tratează ca pe un popor fără coloană vertebrală…”: „Încă așteptăm RĂSPUNS”
Potrivit unei decizii aprobate săptămâna trecută de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat la București de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu participarea celor trei ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, PS Antonie și PS Veniamin, „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2