05:34:10 28.11.2024
Stiri

DOC // Încă o inițiativă „marca Dodon”. Îi solicită Guvernului să introducă „Istoria Moldovei” în școli

Politică 16.03.2017 11:46 Vizualizări2836 Autor: Ziarul National
DOC // Încă o inițiativă „marca Dodon”. Îi solicită Guvernului să introducă „Istoria Moldovei” în școli


După ce a scos steagul Uniunii Europene de pe sediul Președinției și a schimbat limba română cu cea „moldovenească” pe site-ul instituției, președintele Igor Dodon vine cu o nouă solicitare. Oficialul cere Guvernului introducerea în curricula școlară a disciplinei „Istoria Moldovei”, începând cu noul an de învățământ.

„În cei 25 de ani de existență a R. Moldova ca stat independent, nouă, cetățenilor acestei țări, ni se impune o concepție ce nu recunoaște poporul moldovenesc și statalitatea lui”, se arată în scrisoarea președintelui.

Potrivit șefului statului, menținerea în curricula școlară a disciplinei Istoria Românilor creează un șir de impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității R. Moldova.

„Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune și de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. În contextul celor expuse, solicit anularea Ordinului nr. 124 din 7 martie 2012, emis de Ministerul Educației, prin care disciplina școlară „Istoria” a fost redenumită în „Istoria Românilor și universală” și introducerea în curricula școlară a disciplinei „Istoria Moldovei”, începând cu noul an de învățământ 2017-2018”, a mai adăugat Igor Dodon.



Anterior, Igor Dodon a anunțat că a creat „o comisie de expertiză istorică” care ar urma să se întrunească lunar „pentru a propune și dezbate diferite proiecte și programe în domeniu”. Istoricii au afirmat atunci că Dodon pune în practică „al treilea asalt” asupra istoriei care va crea animozități în societate, dar nu va reuși să schimbe manualele din care învață astăzi elevii din R. Moldova.

Istoricul Octavian Țâcu
a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, în politica educațională a R. Moldova, Ministerul Educației este cel responsabil de elaborarea curriculumului și a manualelor școlare, iar comisia parlamentară de profil – de coordonarea acestor politici educaționale. În plus, există Academia de Științe a Moldovei și Institutul Național de Istorie, instituții care trebuie consultate în orice chestiune care ține de istorie, dar și societatea academică, formată din profesori și cercetători de la facultățile de Istorie, care poate oferi repere de constituire a politicilor în domeniu.

„Ceea ce face Dodon nu este decât o încercare de politizare a istoriei. În comisia respectivă vedem trei persoane din colegiul de redacție al celor trei volume de „Istoria Moldovei”, care sunt niște marginali în lumea academică din R. Moldova”, ne-a spus Octavian Țâcu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md