DOC // În urma PRESIUNILOR publice, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, confirmă că ex-directorul SIS s-a ales cu o AMENDĂ pentru expulzarea profesorilor turci. Un deputat insistă că Igor Dodon a știut tot și publică două documente
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a publicat astăzi extrasul sentinței din 15 iulie 2020, pronunțată în privința fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, recunoscut vinovat de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul R. Moldova a celor șapte profesori turci. Astfel, instanța de judecată confirmă că cei trei ani de pușcărie ceruți în privința lui Botnari s-au transformat într-o amendă de doar 88 000 de lei.
Procuratura Generală (PG) susține că instanța a publicat hotărârea în urma demersului său făcut abia la 8 septembrie. „Printr-o scrisoare oficială, instanța de judecată a informat astăzi Procuratura despre plasarea extrasului sentinței în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), cu publicarea pe portalul național al instanțelor de judecată. Precizăm că judecătorul a secretizat în totalitate sentința pe acest dosar, procurorii fiind în imposibilitate de a informa publicul larg despre dispozitivul sentinței, care, la fel, a fost clasificat”, se arată într-un comunicat de presă al PG.
Astfel, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani. De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței, 125 de mii de euro – prejudiciul cauzat statului prin condamnarea R. Moldova la CtEDO în acest caz, dar și 348 432 de lei în folosul SIS pentru închirierea navei cu care au fost duse victimele de pe teritoriul R. Moldova în Turcia.
Procuratura Generală susține că are suspiciuni vizavi de faptul că acuzatorul de stat (procurorul de caz) nu a contestat decizia instanței în termenul prevăzut de lege, mai ales că solicita 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.
„Totuși, sentința nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni și asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoașterea și neatragerea părților vătămate în proces, vicierea pronunțării sentinței etc. Fără a încălca principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului, săptămâna trecută, procurorul general a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz pentru a fi dată apreciere prestației profesionale a acestuia”, mai comunică Procuratura.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, cel care a dezvăluit în premieră că Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă, este convins că în acest caz ar fi implicat și președintele Igor Dodon. Potrivit deputatului, care a publicat două documente, judecătorul Andrei Niculcea ar fi fost motivat să ia o asemenea decizie, fiind promovat de către Dodon la o lună după pronunțarea verdictului.
„Ceea ce trebuia de demonstrat: pe 15 iulie 2020 se emite sentința de achitare de facto a lui Vasile Botnari de răspundere pentru crima comisă împotriva profesorilor turci; pe 12 august 2020 Igor Dodon emite decretul de numire a judecătorului, care a emis sentința dată, până la atingerea plafonului de vârstă. Este întâmplător oare?”, a scris Litvinenco pe Facebook.
Anterior, președintele Igor Dodon a respins acuzațiile opoziției potrivit cărora ar fi avut vreo tangență cu sentința blândă în privința fostului director al SIS, Vasile Botnari. „Eu nu mă implic, nu m-am implicat și nu am de gând să mă implic în justiția din R. Moldova. Eu am menționat de mai multe ori că timpurile lui Plahotniuc s-au dus și nu vor mai reveni. Procurorul general nu mai ascultă de indicațiile politicienilor și-i mulțumesc pentru asta”, a declarat Dodon în legătură cu acest caz.
Vedeți mai jos pedepsele primite de către profesorii turci, trimiși pe mâinile lui Erdogan în 2018:
Feridun Tufecchi, fost director al filialei din Ceadâr-Lunga a rețelei de licee „Orizont” - condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.
Sedat Hasan Karacaoğlu, director general adjunct al rețelei de licee „Orizont” – condamnat la opt ani și trei luni de închisoare.
Yasin Özdil, directorul Departamentului relații cu publicul al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la 12 ani de închisoare.
Riza Dogan, directorul filialei din Durlești al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.
Müjdat Çelebi, directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la nouă ani de închisoare.
Sarkis Airi, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la șase ani de închisoare.
Hüseyin Bayraktar, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la nouă ani de închisoare.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană