12:25:03 22.11.2024
Stiri

DOC // Șor spune că are DOVEZI că BNM a impus celor trei bănci garanția de stat de 13,3 miliarde lei, pentru a o delapida ulterior: „4 miliarde de lei au fost folosite la achitarea depozitelor din băncile lui Platon. Pregătim o cerere de chemare...”

Anticorupție 05.03.2020 10:10 Vizualizări3052 Autor: Ziarul National
DOC // Șor spune că are DOVEZI că BNM a impus celor trei bănci garanția de stat de 13,3 miliarde lei, pentru a o delapida ulterior: „4 miliarde de lei au fost folosite la achitarea depozitelor din băncile lui Platon. Pregătim o cerere de chemare...”


„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” au fost lichidate în interesul lui Veaceslav Platon, care intenționa să instituie monopolul pe piața financiar-bancară a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă, susținută ieri-seara, de către Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”.

Ilan Șor a subliniat că un rol decisiv în această operațiune l-au jucat fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbârță, și fostul șef al Departamentului de supraveghere specială, Ion Ropot, care s-a „autonumit” în calitate de administrator special al BEM și a gestionat banii pe care BNM i-a alocat în calitate de garanție de stat.

Ilan Șor a subliniat că societății i se impune nejustificat ideea precum că el ar fi responsabil de furtul miliardului. Asta se face pentru a-i proteja pe autorii reali ai fraudei și ca să frâneze procesul de restituire a banilor furați.

„Mie îmi aparțineau trei bănci, care aveau o pondere de circa 37% pe piața bancară, iar Platon controla prin băncile sale 43% din piață. Aceasta a fost o operațiune specială pentru eliminarea concurentului la care a participat și Banca Națională a Moldovei”, a declarat Ilan Șor.

El a precizat că BNM a alocat suma de 13,3 miliarde de lei în calitate de garanție de stat pentru, chipurile, salvarea celor trei bănci, deși băncile nu aveau această necesitate, iar acționarii nu au solicitat acest lucru. Imediat, în cele trei bănci a fost instituită supravegherea directă care presupunea cheltuirea banilor la discreția sa.

„Banii din cele trei bănci au început să fie scoși după 30 noiembrie 2014, când BNM a instituit regimul de supraveghere directă”, a subliniat Ilan Șor. El a adăugat că, în sectorul bancar, criza și panica s-au amplificat mai ales după declarațiile lui Igor Dodon despre problemele de la BEM. „Atunci noi asta nu înțelegeam, dar acum este foarte clar că asta a fost prima premisă pentru alocarea și cheltuirea a 13,3 miliarde de lei”, a punctat Șor.

Acesta a vorbit și despre faptul că între Veaceslav Platon și Emma Tăbârță ar fi existat relații de prietenie. Acesta a arătat și copiile corespondenței care ar fi fost între cei doi. „Iar Ion Ropot a făcut, în 2014, controalele la „Moldinkonbank-ul” lui Platon și nu a depistat nicio încălcare. Asta chiar dacă era perioada „Landromatului”, iar în din bancă erau scoase sume colosale de bani și direcționate în off-shore-uri”, a mai spus acesta.

Liderul Partidului „ȘOR” a subliniat că din cele 13,3 miliarde de lei alocate de stat, 4 miliarde de lei au fost folosite la achitarea depozitelor din băncile lui Platon. Ilan Șor a mai comunicat despre faptul că activele „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank”, estimate la 4 miliarde de lei, sunt vândute la prețuri derizorii.

„Vreau să atenționez că noi, acționarii băncilor care au fost lichidate ilegal, pregătim o cerere de chemare în judecată. Din start vă spun că această cauză va fi pierdută de țară”, este convins Șor.

El a recomandat autorităților să accepte propunerea sa: să întoarcă celor trei bănci licențele, pentru ca ele să-și poată relua activitatea. În acest caz, potrivit lui Șor, acționarii vor căuta soluții pentru restituirea creditelor neperformante. „Cred că într-un an noi vom reuși să întoarcem banii”, a adăugat Ilan Șor.

Șor a mai declarat că este gata să compară în instanță, dacă i se va garanta un proces deschis și dacă îi va fi anulată măsura arestului.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ilan Șor a subliniat că președintele Igor Dodon și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, aplică o presiune fără precedent pe magistrați și procurori în vederea obținerii unei sentințe de condamnare, dar și pentru a ascunde implicarea unor funcționari în frauda bancară: „Sunt gata să demonstrez adevărul în instanță, dar ei mă privează de această posibilitate”.

Ilan Șor l-a acuzat de uzurparea puterii în stat pe Igor Dodon, subliniind că singurul scop al actualei guvernări și al coaliției PSRM-PDM este să-i asigure acestuia realegerea pentru al doilea termen de președinte. Ilan Șor s-a pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate, spunând că actualul Parlament nu reflectă voința alegătorilor.

Cei vizați nu au comentat, deocamdată, declarațiile făcute de Ilan Șor.











Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md