DOC // „Gazul ieftin” vândut de RUȘI costă DUBLU față de gazele procurate, prin intermediari, de pe piața europeană. Șeful de la „ Moldovagaz” este acuzat că ar face CAMPANIE pentru partidele antieuropene. Replica reprezentantului filialei „Gazprom”
În cazul în care R. Moldova ar cumpăra direct gaz de la „Gazprom”, în conformitate cu acordul semnat în toamna anului 2021, atunci ar trebui să plătească, în trimestrul IV, circa 820 de dolari pentru mia de metri cubi, aproape dublu decât prețul gazului cumpărat de „Energocom” de pe piața europeană, prin intermediari, a declarat astăzi membrul Consiliului de Administrație al „Energocom”, Alexandr Slusari.
Sursa citată l-a acuzat pe șeful de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, că nu ar fi anunțat deliberat până acum prețul gazelor furnizate de „Gazprom”, deoarece în felul acesta ar „face tacit campanie electorală pentru partidele antieuropene”. Și asta pentru că aceste formațiuni proruse afirmă că R. Moldova cumpără și acum gaz rusesc, doar că o face prin intermediari, astfel acreditând ideea că plătim mai mult.
Slusari a publicat un document adresat de Ceban Ministerului Energiei, în care acesta informează autoritățile că prețul gazelor furnizate de „Gazprom” în trimestrul IV va ajunge la 820 de dolari mia de metri cubi.
„Apropo, Vadim Ceban nu a anunțat public prețul. Acest preț ar corespunde cu un tarif de 21 de lei pentru metrul cub, iar cu devieri – peste 23 de lei. Vadim Ceban face tacit campanie electorală pentru partidele antieuropene. Narativul Kremlinului în domeniul energetic este următorul: R. Moldova cumpără acum tot gaz rusesc, dar o face prin intermediari. Ei sugerează că prețul plătit de R. Moldova pentru gaze e mai mare decât cel pe care l-ar cumpăra direct de la „Gazprom”. Aceste falsuri sunt repetate de toate partiduțele lui Șor și Igor Dodon.
Anunțarea prețului de la „Gazprom” spulberă acest mit propagandistic. „Intermediarii” ne vând gazul cu 420 de dolari, iar „благодетель” (binefăcătorul n.r.) „Gazprom” ne oferă preț direct de 820 de dolari. Mai are cineva întrebări despre prețuri bune directe, intermediari, molecule rusești în gaz? De aceea, Vadim Ceban tace chitic ca un partizan, în sensul că face partizanat geopolitic. Totodată, pentru mine nu este clară poziția anemică a Guvernului în raport cu acțiunile diversioniste ale conducerii „Moldovagaz”. Ce trebuie să mai facă sau să nu mai facă Vadim Ceban, pentru ca să fie înlocuit de Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada stării excepționale?”, întreabă retoric Slusari.
Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-a arătat revoltat de faptul că Alexandr Slusari a publicat documentul.
„Consider absolut inacceptabilă publicarea de către terți a corespondenței oficiale dintre SA „Moldovagaz” și Ministerul Energiei al Republicii Moldova. Aceste acțiuni nu sunt doar o demonstrație de neprofesionalism, ci și o sursă de serioase riscuri de reputațiune pentru instituțiile responsabile cu securitatea energetică a R. Moldova”, a scris Ceban pe Telegram.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”