DOC // Fosta judecătoare care a vrut, nemeritat, locuință de la stat, prinsă cu avere nejustificată: De ce banii NU pot fi confiscați în folosul statului
Fosta judecătoare și ex-președintă a Judecătoriei Căușeni, Veronica Nichitenco, a cheltuit mai mulți bani decât a câștigat legal, dar statul nu-i poate confisca averea nejustificată.
Autoritatea Națională de Integritate a constatat că, în anul 2013, fosta magistrată, care activează astăzi în calitate de avocată, nu și-a declarat averea reală, iar inspectorul de integritate a calculat o diferență nejustificată între veniturile și cheltuielile acesteia în sumă de aproximativ 90 de mii de lei.
Procedura de control a averii a demarat la sfârșitul anului 2019, a fost efectuat pentru perioada 2012 – 2019 și extins inclusiv pe numele soțului fostei judecătoare.
Mai exact, inspectorul a stabilit că, în anul 2013, fostul judecător a inclus în declarația cu privire la venituri și proprietăți date false cu privire la venitul său salarial. Acesta și-a dublat neîntemeiat suma salarială de la 84 405,74 de lei la cifra de 171 200, 33 de lei. Totodată, între veniturile obținute și cheltuielile realizate a observat o diferență de aproximativ 90 de mii de lei. Această sumă a fost obținută de către inspectorul de integritate, reieșind din verificarea economiilor din conturile salariale, a rambursării unui credit, alimentarea unui cont de depozit și a achiziționării unui automobil de model „Toyota Land Cruiser 150”.
CITIȚI și Cazul de la Căuşeni: O judecătoare și 300 de ostatici
ANI precizează că pe numele Veronicăi Nichitenco nu pot fi aplicate interdicții, deoarece faptele s-au încadrat în prevederile legii anterioare, de până în anul 2016, care nu prevedea confiscarea banilor nejustificați în folosul statului.
Amintim că Nichitenco a devenit cunoscută publicului în anul 2012, când ministrul Justiției de atunci, Oleg Efrim, a dispus intentarea procedurii disciplinare pe numele acesteia, care, împreună cu judecătoarea de la Anenii Noi, Maria Chiperi, ar fi prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu 27 de mii de euro.
Ministerul Justiției a constat că, prin hotărârea emisă în 2009 de judecătoarea de la Anenii Noi, Maria Chiperi, Primăria și Consiliul Orășenesc Căușeni au fost obligate să o asigure cu spațiu locativ pe colega acesteia, Veronica Nichitenco, deși aceasta activa de doar trei ani în sistem, în timp ce legea prevedea o exepriență de minimum zece ani.
Mai mult, Nichitenco primise de la Primăria Căușeni și un lot de teren.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”