DOC // Filip, ca o pradă: Procuratura vrea să-l dea pe liderul PD pe mâna fostului consilier al lui Dodon, la CNA? Dosarul care vizează Casa Presei, de negăsit
Procuratura Generală susține că dosarul care vizează familia democratului Pavel Filip a fost transmis la Centrul Național Anticorupție. Instituția condusă de fostul consilier al președintelui Igor Dodon neagă informația
Atunci când motiva necesitatea unei alianțe a socialiștilor cu democrații pentru a guverna R. Moldova, președintele Igor Dodon anunța public, în martie curent, că fosta cantină a Cancelariei de Stat, dar și primele etaje de la Casa Presei, imobil situat în inima Chișinăului, privatizate pe bani mărunți de către familia liderului Partidului Democrat (PD), Pavel Filip, „vor fi întoarse statului într-o lună”.
Verdictul venea de la Dodon, deși Procuratura Anticorupție inițiase încă pe 9 iulie 2019 un proces penal pentru abuz de putere sau abuz de serviciu săvârșit în interes material, așa cum arăta procurorul Adrian Popenco într-un răspuns oferit anterior deputatului Alexandru Slusari.
Două investigații jurnalistice realizate la Chișinău au scos la iveală faptul că fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 milioane de lei, iar 2 000 de metri pătrați din Casa Presei au fost privatizați cu 16 milioane de lei, la începutul anului 2019. Tranzacțiile respective ar avea legătură cu familia fostului premier democrat Pavel Filip, mai exact cu fiul său Iulian, iar statul a fost deposedat de aceste bunuri în favoarea familiei Filip în momentul în care capul acesteia era premier.
Mai multe voci de la Chișinău au anticipat această coaliție dintre socialiști și democrați, după eșuarea mariajului ACUM - PSRM, acuzându-l pe Dodon că l-ar șantaja pe Pavel Filip anume cu acest dosar.
CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Familia fostului premier FILIP ar fi implicată în privatizările DUBIOASE de la „Casa Presei” și Cantina Guvernului: Cum erau „aduse” sutele de mii de euro de la București și Moscova
Discuțiile respective au reapărut în spațiul public, după ce democrații, care se declară proeuropeni, au votat Acordul de împrumut cu Federația Rusă. Potrivit opoziției, acest angajament ar îngenunchea financiar R. Moldova în fața Moscovei.
Între timp, dosarul care vizează privatizarea reprobabilă a bunurilor de stat menționate a „dispărut”.
Ziarul NAȚIONAL a solicitat Procuraturii Generale informații despre soarta acestui dosar încă la finele lunii aprilie curent.
„Dosarul e la Centrul Național Anticorupție (CNA), conform competenței”, ne-a spus astăzi Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale.
Reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție pe care i-am abordat, dar care nu au vrut să fie citați, ne-au spus, însă, că acest dosar urma să ajungă la CNA-ul condus de Ruslan Flocea, fostul consilier al președintelui Dodon, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat.
„Dosarul urma să vină la noi demult, dar încă nu a ajuns. E la Procuratura Anticorupție”, ne-au spus angajații CNA.
Menționăm că primarul de Bălți, Renato Usatîi, a dezvăluit, ieri-seară, într-o emisiune de la Tv8, că Pavel Filip „a întors Casa Presei” statului, dar nu scapă oricum de dosarul penal.
Pavel Filip nu a comentat nimic la acest subiect, dar a recunoscut în aceeași emisiune tensiunile din partidul său, pentru că nu toți ar agrea colaborarea cu socialiștii: „Sunt contradicții privind relația noastră cu PSRM. Nu toată lumea este mulțumită de această colaborare”.
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei