DOC // Federația Rusă, „amenințare principală și persistentă” la adresa securității naționale a R. Moldova: Strategia, APROBATĂ de Parlament. „Vrea să-și creeze coridor militar spre R. Moldova pentru a ne lichida statalitatea”
Strategia Securității Naționale a R. Moldova, aprobată în această săptămână de Parlament pentru o perioadă de șase ani, proclamă Federația Rusă principala amenințare la adresa securității statului nostru.
Stanislav Secrieru, consilier prezidențial în domeniul securității și apărării naționale, a declarat vineri, de la tribuna Parlamentului, că Federația Rusă a fost desemnată „amenințare principală și persistentă la adresa securității naționale” în baza a trei indicatori, după ce în documentul anterior, aprobat în 2011, acest stat era numit „partener strategic” al republicii noastre.
Primul indiciu în baza căruia Federației Ruse i-a fost atribuit calificaticul de „pericol” pentru securitatea națională a fost războiul declanșat împotriva Ucrainei și încercarea de a crea „un coridor cu utilizarea forței militare” spre Republica Moldova.
„Până acum, în strategia națională de securitate din 2011, Federația Rusă era desemnată ca partener strategic. Întrebarea este de ce Federația Rusă, pe care noi o menționam în strategia de securitate ca partener strategic, vrea să-și creeze un coridor militar spre teritoriul R. Moldova? Și nu este clar pentru ce este necesar acest coridor. Dacă ne uităm la declarațiile oficialilor Federației Ruse, acest coridor a fost menționat în contextul presupuselor încălcări ale drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în Republica Moldova. Data trecută, atunci când Federația Rusă a utilizat un astfel de motiv, noi am asistat la cea mai mare invazie în Europa după 1945. Când aruncăm o privire spre vecinul nostru ucrainean, ne dăm seama că, probabil, acest coridor va fi creat pentru a lichida statalitatea Republicii Moldova. Tocmai de aceea, noi considerăm că ar trebui să investim mult mai mult în sectorul nostru de apărare pentru a proteja cetățenii noștri și statalitatea Republicii Moldova”, le-a transmis Stanislav Secrieru deputaților.
Al doilea indicator în baza căruia Rusia a fost desemnată drept amenințare la adresa securității naționale ține de prezența ilegală a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova timp de 30 de ani.
„În 1999, Federația Rusă benevol și-a asumat obligațiile internaționale de a se retrage de pe teritoriul R. Moldova până în 2002. Suntem în 2023, trupele militare ale Federației Ruse sunt în continuare pe teritoriul R. Moldova, violând statutul de neutralitate, violând Constituția R. Moldova”, a amintit consilierul prezidențial.
Totodată, al treilea indicator care a stat la baza analizei Președinției, care a elaborat proiectul Strategiei Securității Naționale, sunt atacurile de tip hibrid din partea Moscovei.
„Noi am asistat la mai multe atacuri în domeniul cibernetic, la șantaj energetic și la presiuni economice, măsuri restrictive care au lovit în antreprenorii noștri. Prin urmare, această combinație de atacuri hibride încearcă să submineze securitatea și stabilitatea R. Moldova”, a concluzionat Stanislav Secrieru.
Într-o reacție pe Facebook după votul din Parlament în favoarea Strategiei pe care a semnat-o, președinta Maia Sandu a subliniat că, pe lângă „politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva republicii noastre și împotriva păcii, în general”, un alt mare pericol la adresa securității naționale este și corupția înrădăcinată în R. Moldova.
„Strategia Securității Naționale stabilește trei obiective-cheie: să protejăm independența și suveranitatea republicii noastre și să garantăm siguranța tuturor cetățenilor; să creăm un stat puternic și respectat; să aderăm la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată. Pentru realizarea acestor obiective, strategia include câteva direcții de acțiune: întărirea sectorului de apărare și securitate; progres pe calea reîntregirii pașnice a republicii; dezvoltarea parteneriatelor de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii; intensificarea luptei de combatere a corupției și crearea instituțiilor puternice care să asigure aplicarea legii; combaterea dezinformării; contribuție la securitatea regională și internațională, inclusiv prin participarea la misiunile internaționale de menținere a păcii. Scopul nostru este ca, dintr-un stat vulnerabil cu democrație fragilă, să devenim un stat puternic, modern, rezilient și european, capabil să aibă grijă de cetățenii săi, care garantează că moldovenii sunt în siguranță acasă și tratați cu respect oriunde în lume”, a punctat șefa statului.
Menționăm că documentul aprobat în această săptămână de către Parlament prevede expres extinderea parteneriatelor strategice cu UE, România, SUA, NATO și colaborarea la nivel internațional pentru securitate și stabilitate.
Strategia de Securitate Națională a Republicii Moldova va sta la baza elaborării, completării și modificării legilor și altor acte normative în domeniul securității și apărării naționale, iar Consiliul Suprem de Securitate va monitoriza și coordona aplicarea unitară a strategiei în viitorii șase ani.
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”