DOC // Două ONG-uri apropiate PSRM-ului insistă pe EVACUAREA Pietrei comemorative din PMAN, care ţine loc viitorului monument al victimelor OCUPAȚIEI sovietice. Anterior și Dodon amenința că o va face „pietriș”
După ce președintele Igor Dodon a amenințat, în anul 2017, că va transforma în „pietriș” Piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), două structuri afiliate PSRM-ului îi cer primarului general al capitalei, ex-socialistului Ion Ceban, să evacueze piatra care ţine loc viitorului monument al victimelor ocupaţiei sovietice.
Sindicatul colaboratorilor organelor de forță din R. Moldova și asociația „Nașa Rodina - Moldova” i-au expediat primarului Ion Ceban scrisori în limba rusă, prin care solicită evacuarea din PMAN a Pietrei comemorative, care a fost instalată în anul 2010, după ce președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, a semnat un decret prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată „Zi a ocupaţiei sovietice” în R. Moldova.
„PSRM-ul și structurile afiliate lor se iau, din nou, de Piatra comemorativa din PMAN. Comunismul și ocupația ne-au adus execuții în masă, arestări motivate politic, la foamete organizată, la deportări, la deznaționalizate, colonizare și multe alte tragedii și nedreptăți. Au fost peste 1 milion de victime omenești numai pe teritoriul Basarabiei și Bucovinei în urma intrării pe teritoriul nostru a tancurilor sovietice, la 28 iunie 1940. Fiecare familie a avut de suferit”, a menționat fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă.
Acesta a dat asigurări că, mai devreme sau mai târziu, în locul Pietrei comemorative va fi ridicat un monument în memoria tuturor victimelor ocupației sovietice, „așa cum am făcut în Scuarul Gării, în memoria deportaților”.
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei