DOC // Dodon a creat un „consiliu independent de experți pe lângă președintele R. Moldova”, care să EVALUEZE reforma în justiție a Maiei Sandu: Cine face parte din structura anunțată
Președintele Igor Dodon a instituit, prin decret, un „Consiliu de experți notorii în domeniu, de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa independent pe lângă președintele Republicii Moldova”, sarcina căruia va fi să expertizeze inițiativele legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor fi trimise la promulgare șefului statului.
Membri ai acestui Consiliu au fost desemnați Victor Pușcaș, Stanislav Pavlovschi, Nicolae Eșanu, Ion Vâzdoagă, Pavel Midrigan, Gheorghe Amihalachioaie etc.
„În condițiile în care nivelul de credibilitate al cetățenilor în justiție și în organele de drept a scăzut dramatic, când dreptatea poate fi obținută în instanțe, deseori, prin elemente de corupție, este necesar de acționat cu determinare pentru a curăța întregul sistem judecătoresc. Toți cei care știrbesc imaginea justiției și pe cea a organului de autoadministrare judecătorească, contribuind la înrobirea acesteia, sau cei care au asistat pasiv la ilegalitățile comise trebuie să plece din sistem, în acest sens fiind folosite toate instrumentele prevăzute de legislație.
CITIȚI și Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vizavi de reforma justiției propusă de Guvernul de la Chișinău: „Judecătorii și procurorii care NU trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem”
Nu mai putem tolera printre judecători și procurori oameni corupți, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecți ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului și averii cetățenilor. Nu putem implementa o reformă reală fără reformarea din talpa a actualului CSM, care a fost unul din elementele de bază ale statului capturat. În același timp greșesc amarnic cei care consideră că, atrăgând de partea lor judecători suspectați de corupție sau așa-numitii „baroni ai sistemului judecatoresc”, vor progresa în reformarea justiției. Toți trebuie sa plece, iar sistemul trebuie purificat din talpa”, și-a prezentat inițiativa Dodon.
CITIȚI și Maia Sandu sugerează că lui Igor Dodon nu-i convine „CURĂŢAREA republicii DE SCHEME DE CORUPŢIE”: „Cineva nu ştie dacă vrea reforma justiţiei sau nu”
Președintele este de părăre că „trebuie să le oferim tinerilor judecători, onești și devotați profesiei, posibilitatea să schimbe lucrurile în sistem, să edifice o justiție în serviciul republicii și al poporului”.
„Salut decizia mai multor judecători de a lua act de apelul meu de a aștepta perfecționarea cadrului normativ ce ține de alegerea noilor membri ai CSM. Acest lucru ar putea contribui la detensionarea situației din sistemul de justiție și la crearea condițiilor optime pentru o reformă profundă. Or, sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist și calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului”, a mai spus Dodon.
VIDEO // INTERPOL a acceptat solicitarea R. Moldova de a revizui decizia luată în anul 2020 prin care a respins cererea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc
R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”
Alexandr Stoianoglo, noua marionetă a Moscovei? Renato Usatîi: „Chiar dacă încă nu știe, Alexandr Stoianoglo va fi cap de listă al unui bloc electoral format din partidele legate cumva de Moscova”