DOC // Dodon a ABROGAT proiectul Strategiei privind securitatea națională, elaborat pe timpul lui Timofti: „Nu corespunde consolidării statalității”
Proiectul Strategiei securității naționale a R. Moldova, aprobat de Consiliul Suprem de Securitate condus de fostul președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, a fost abrogat de actualul șef al statului, Igor Dodon, pe motiv că nu ar mai fi actual și nu ar corespunde intereselor naționale ale R. Moldova.
În proiectul respectiv se menționa că Republica Moldova se confruntă cu riscuri şi ameninţări la adresa securităţii sale atât de ordin extern, cât şi intern. Printre ameninţările externe majore figurau instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei şi riscul extinderii acestuia în Republica Moldova, implicarea cetăţenilor străini în probleme de politică internă şi susţinerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala ameninţare de ordin intern era notată corupţia în organele de stat și instabilitatea din sectorul bancar.
„Am semnat un decret privind retragerea proiectului Strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte, deoarece conținutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate. (...) În acest context, am dispus crearea comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”, a anunțat Dodon astăzi pe Facebook.
„În calitate de ministru al Apărării, am lucrat la această strategie alături de experţi naţionali şi internaţionali. Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea strategiei de securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federţiei Ruse, iar pe de alta parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO. Strategia de securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative DCBI - Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare). De asemenea, Igor Dodon intenţionează printr-o nouă strategie de securitate să blocheze şi eventualele colaborări de securitate, în special pe domeniul militar, anunţate de SUA, Germania şi România cu Republica Moldova. Întârzierea adoptării de către Guvern a Strategiei de Securitate este de neînțeles şi deja periculos pentru interesele de securitate ale Republicii Moldova. Dacă Igor Dodon îşi va pune în aplicare planul, Republica Moldova va deveni noua problemă de securitate la frontieră UE şi NATO dar, în acelaşi timp, va deveni o problema majoră şi pentru Ucraina”, a comentat fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi