DOC // „DFM” solicită noi AUDIERI publice asupra inițiativei privind închiderea magazinelor duty free: „Proiectul de lege va afecta veniturile publice, activitatea mai multor companii și angajați, dar și imaginea investițională a R. Moldova”
Inițiativa legislativă, care prevede interzicerea activității în regim duty free se bazează pe calcule eronate și date manipulatorii. Din această cauză, scopul anunțat de autorul ei, deputatul Dumitru Alaiba - de a spori veniturile bugetului de stat și de a ajuta companiile și cetățenii, este ireal, se menționează într-un comunicat al SRL „DFM”.
Potrivit companiei, consecințele adoptării documentului în forma votată în prima lectură vor fi extrem de negative atât pentru veniturile publice, cât și pentru mai multe companii și angajați. „De asemenea, va avea de suferit imaginea investițională a R. Moldova, cât și bugetul statului, care va acoperi prejudiciile provocate investitorilor”, arată sursa citată.
SRL „DFM” precizează că, în nota informativă la proiectul de lege, Dumitru Alaiba pretinde că scutirile de taxe pentru mărfurile vândute în regim duty free în prima jumătate a anului 2022 se ridică la un miliard de lei, ceea ce este de opt ori sau cu tocmai 703 milioane de lei mai mult față de cifra reală.
Eroarea a fost demonstrată în timpul unei întrevederi dintre reprezentanții „DFM” și cei ai Serviciului Vamal, se mai arată în comunicat. Ținând cont de aceste circumstanțe noi, investitorul magazinelor duty free solicită organizarea unor dezbateri publice repetate, așa cum prevede legislația.
Toate calculele și argumentele în favoarea acestei solicitări, potrivit „DFM, au fost expuse într-o scrisoare oficială expediată Guvernului și Parlamentului.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România