DOC // COVID-19, PROFITĂ cine poate? Primăria Chișinău direcționează donațiile către un laborator PRIVAT, condus anterior de către un proaspăt membru al echipei primarului Ceban: Peste 28 de dolari pentru un test la noul coronavirus
Primăria Chișinău a direcționat o parte din banii proveniți din donații, solicitate cetățenilor și agenților economici în lupta cu noul coronavirus, pentru procurarea a 500 de teste de la un laborator privat din capitală. În discuții se află o nouă achiziție, de 1 000 de teste, de la aceeași firmă. Costul acestui „parteneriat public-privat” se ridică la cel puțin 780 de mii de lei.
Parteneriatul
Invocând grija pentru cadrele medicale din municipiul Chișinău, șefa Direcției generale Asistență Socială și Sănătate a capitalei, Tatiana Bucearschi, a semnat, pe 27 martie curent, un ordin prin care a obligat conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice municipale să asigure, începând cu 28 martie curent, „efectuarea testelor la COVID-19 pentru personalul medical și auxiliar”.
Testele urmau a fi efectuate la laboratorul medical „Invitro Diagnostics”, în conformitate cu „parteneriatul public-privat stabilit”.
Întâmplător sau nu, acest ordin a fost semnat la trei zile de la anunțul primarului de Chișinău, Ion Ceban, vizavi de cooptarea în echipa sa a lui Boris Gîlca, fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și… fost director al laboratorului „Invitro Diagnostics”.
Donația cu „dedicație”
Șefa Direcției generale Asistență Socială și Sănătate a capitalei, Tatiana Bucearschi, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că cele 500 de teste efectuate, obligatoriu, personalului medical din capitală constituie „o donație din partea unui agent economic”. Anume acestui agent economic i-ar fi aparținut inițiativa să le procure de la „Invitro Diagnostics”, unde a activat anterior domnul Gîlca.
Totodată, Primăria Chișinău intenționează să procure încă 1 000 de teste pentru COVID-19, tot cu bani acumulați din donații, și așteaptă oferte de la agenții economici pentru a o alege pe cea mai convenabilă.
Directorul medical al laboratorului privat „Invitro Diagnostics”, Silvia Morgoci, recunoaște că au fost deja discuții la Primăria Chișinău pentru procurarea celor 1 000 de teste noi pentru COVID-19 anume de la firma pe care o reprezintă, care a cumpărat deja „reactivii din Germania”.
A făcut sau nu lobby?
Morgoci neagă vreo implicare a lui Boris Gîlca în această afacere „publică-privată”.
„Primăria își făcea griji pentru sănătatea lucrătorilor medicali și a apelat la noi. (…) La ședința de la Primărie, domnul Gîlcă nici nu a participat. El a plecat din 2017 de la noi și nu am avut nicio legătură nici când a fost secretar de stat. Nu cred că Boris Gîlca a făcut lobby pentru laboratorul nostru”, susține Silvia Morgoci.
Întrebat cu ce preț vinde laboratorul Primăriei Chișinău testele pentru COVID-19, directorul medical de la „Invitro Diagnostics” spune că „despre preț nu am discutat”. Un test pentru COVID-19 la acest laborator costă 700 de lei pentru orice persoană care solicită acest serviciu.
Boris Gîlca știe însă prețul cu care „Invitro Diagnostics” vinde testele Primăriei Chișinău - 520 de lei bucata: „Au fost negocieri directe și ei au oferit o reducere substanțială, de la 700 la 520 de lei testul”. Adică, peste 28 de dolari per test, în condițiile în care autoritățile centrale au anunțat că vor achiziționa 100 000 de teste din China cu 18 dolari bucata.
Sursa citată neagă vreun interes personal în acest parteneriat public-privat, încheiat la puțin timp după ce domnia sa a ajuns la Primărie.
„Eu nu sunt fondator la acel laborator, am fost angajat un singur an. Acum am fost detașat temporar de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru a întări capacitățile Direcției generale Asistență Socială și Sănătate și nu am atribuții decizionale”, a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL Boris Gîlca.
„A fost inițiativa de a testa personalul medical și domnul primar a zis să mergem în altă parte”
Totuși, noul membru al echipei de la Primăria Chișinău știe de ce primarul Ion Ceban ar fi optat pentru testarea lucrătorilor medicali anume la „Invitro Diagnostics” - acesta ar fi unicul laborator privat care efectuează teste pentru COVID-19, iar capacitățile Agenției Naționale pentru Sănătate Publică „sunt limitate”.
„Nu aveam un mecanism de protejare a angajaților din domeniul medical, care luptă în prima linie și își pun în pericol viața și sănătatea familiilor. A fost inițiativa de a testa personalul medical și domnul primar a zis să mergem în altă parte”, ne-a spus Boris Gîlca.
Menționăm că, inițial, SRL „Invitro Diagnostics” îi avea fondatori pe Alexandru Ceaicovschi și Natalia Stoianova. Anterior, presa a scris că acest laborator i-ar fi aparținut lui Tudor Ceacovschi, un om de afaceri care a câștigat numeroase contracte de stat, mai ales din domeniul sănătății, și a fost reținut în renumitul dosar al licitațiilor trucate de la Ministerul Sănătății. Mai mult, între Gîlca și Ceaicovschi ar exista o relație de rudenie, după ce ultimul i-a cununat fiul actualului consilier al primarului capitalei.
„Cine nu-l cunoaște pe domnul Ceaicovschi? Vă spun sincer, eu nu l-am văzut și nu am comunicat cu dumnealui de minimum jumătate de an”, ne-a spus Boris Gîlcă.
Acum, proprietarul „Invitro Diagnostics” este Valeriu Braga, un om de afaceri care deține mai multe case de schimb valutar și lombarduri în R. Moldova.
Bani pentru viziere… gratuite
Menționăm că, la începutul acestei săptămâni, Primăria Chișinău a anunțat că a alocat 1,2 milioane de lei Direcției generale asistență socială și sănătate, reprezentând surse rămase din donațiile cetățenilor și agenților economici, pentru achiziționarea a 3 500 de echipamente pentru medici, 1 000 de teste pentru depistarea COVID-19, 3 500 de viziere și tot atâtea măști de protecție, precum și 30 de termoscanere.
Tatiana Bucearschi a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că au fost deja încheiate contractele privind achiziționarea echipamentelor și măștilor pentru cadrele medicale de la o firmă moldo-italiană din Soroca, acreditată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, dar și pentru procurarea a 3 500 de viziere.
Întrebată de ce sunt procurate ecrane de protecție, în condițiile în care ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că un grup de studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei și de la USMF „Nicolae Testemițanu” le confecționează și distribuie gratuit în instituțiile medicale, având o „capacitate enormă de producție”, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate spune că acestea nu costă scump: „34 de lei una”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”