11:38:01 23.11.2024
Stiri

DOC // Contractul de vânzare-cumpărare, semnat între CNOS și o firmă de construcții, pentru terenul de MILIOANE din vecinătatea Ambasadei SUA, CRITICAT de comunitatea sportivă: „Comitetul NU a avut dreptul să vândă acel teren”

Social 24.07.2019 14:21 Vizualizări11104 Autor: Raisa Lozinschi
DOC // Contractul de vânzare-cumpărare, semnat între CNOS și o firmă de construcții, pentru terenul de MILIOANE din vecinătatea Ambasadei SUA, CRITICAT de comunitatea sportivă: „Comitetul NU a avut dreptul să vândă acel teren”
Nicolae Juravschi, președintele CNOS


Terenul vândut de CNOS companiei „Exfactor-Grup” ar face parte dintr-un proiect imobiliar care cuprinde și actualul sediu al Ambasadei SUA, dar și niște spații ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din vecinătate. Comunitatea sportivă cere terenul înapoi

Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS), condus de Nicolae Juravschi, a vândut, pe 3 mai 2018, terenul de 0,235 de hectare situat pe strada Alexei Mateevici 109/2 din Chișinău, cu 9 000 000 de lei, firmei de construcție „Exfactor-Grup”, condusă de Vladimir Tonu.

Potrivit contractului, intrat în posesia Ziarului NAȚIONAL, deși a fost ținut sub „nouă lacăte” de către CNOS, „prețul а fost stabilit de părți de comun acord”, deși experții imobiliari susțin că, la acea dată, acel teren costa pe piață peste 1,4 milioane de euro. Cu o lună înainte de încheierea contractului respectiv, Serviciul Cadastral Teritorial Chișinău evalua terenul de pe Mateevici la suma de puțin peste 3,664 de milioane de lei, fapt ce îi permite astăzi conducerii CNOS să declare că a făcut o „afacere profitabilă”.


CNOS s-a obligat la CMC să construiască un nou sediu până în 2008

Terenul de 0,235 de hectare de pe strada Alexei Mateevici a intrat în posesia CNOS în ianuarie 2007, în baza unui contract semnat de primarul general interimar de atunci al capitalei, Vasile Ursu, și președintele CNOS, Nicolae Juravschi, contra unei plăți simbolice de peste 114 mii de lei. Contractul a fost semnat în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 26 decembrie 2006, care a decis alocarea acelui teren CNOS-ului pentru construcția unui nou sediu pentru Comitet.



De altfel, prin decizia CMC din 26 decembrie 2006, CNOS se obliga să construiască noul său sediu pe str. Mateevici în decurs de doi ani. Terenul a stat, însă, ani la rând pârloagă, până a fost vândut.



Pe contractul de vânzare-cumpărare a terenului respectiv, din mai 2018, stă semnătura prim-vicepreședintelui CNOS, Nicolae Piatac.

„A fost hotărârea Executivului (de la CNOS – n.r.) și eu am semnat contractul. Totul a fost legal și nu mi-am pus problema prețului. Prețul de piață era de trei milioane de lei și terenul a fost vândut cu un preț normal. Decât să-l ia cineva pe gratis…”, explică astăzi Nicolae Piatac de ce a semnat dânsul contractul și nu președintele CNOS, Nicolae Juravschi.

Teren de 1,5 milioane de euro, vândut cu 500 de mii de euro

Despre „afacerea” cu terenul de pe str. Alexei Mateevici a relatat anul trecut, la puțin timp după tranzacție, ProTV. Atunci, expertul imobiliar Dumitru Taraburca, directorul Societății Evaluatorilor Independenți, a calculat că terenul aflat în apropiere de „Valea Morilor” costa pe piață circa 1,5 milioane de euro.

„Aceasta este o zonă de lux. Aici un ar de teren costa 50-60 de mii de euro. Avantajul acestui teren este ca are o formă dreptunghiulară cu fațada spre strada Mateevici. Faptul ca Ambasada Statelor Unite este în apropiere face ca zona să fie una prestigioasă”, explica Taraburcă pentru ProTV.

Piatac declară astăzi pentru Ziarul NAȚIONAL că nu are ce să-și reproșeze în ceea ce privește „afacerea” și susține că decizia de a vinde terenul a venit de la CNOS, fiindcă nu se găseau agenți economici care să investească în noul sediu al Comitetului, așa cum își luase angajamentul instituția încă în 2006.

„Terenul a fost propus la mai mulți agenți economici, știu că domnul Juravschi s-a ocupat de asta, dar nimeni nu-l voia, pentru că acolo nu ai voie să construiești decât o casă cu două nivele. Ofertă mai bună decât cea a „Exfactor-Grup” nu a existat”, ne-a spus Piatac.

Nicolae Juravschi nu a răspuns apelurilor repetate ale Ziarului NAȚIONAL pentru a comenta acest subiect.


Nicolae Piatac

Cumpărătorul, legături cu fostul șef al APP

Vladimir Tonu, administratorul „Exfactor-Grup”, cumpărătorul terenului CNOS, este originar din același sat cu fostul șef al Agenției Proprietății Publice (APP), Vladimir Baldovici, plecat din funcție recent, odată cu schimbarea guvernării – Nemțeni din raionul Hâncești.


Vladimir Tonu

Sursele noastre spun că Baldovici și Tonu ar fi chiar rude (cumnați), iar terenul de pe str. Alexei Mateevici ar face parte dintr-un proiect imobiliar mai mare, pe termen lung, pus la cale de cei doi. Mai exact, proiectul de construcție a unui ansamblu rezidențial ar include, pe lângă terenul CNOS, și sediul actual al Ambasadei SUA, căreia guvernarea democrată i-a promis locația fostului Stadion Republican pentru noul sediu, dar și niște cămine ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din zonă, care urmau și ele a fi privatizate.

Vladimir Baldovici nu ne-a răspuns la telefon pentru a infirma sau confirma aceste informații, iar Adriana, „doar Adriana”, din anticamera lui Vladimir Tonu ne-a spus că acesta „nu este la birou, nu știu când se întoarce și nu vă pot da numărul lui de mobil”.

Oferte de două milioane de euro pentru acel teren?

Recent, Asociaţia Sportivilor şi Antrenorilor din R. Moldova a expediat o scrisoare deschisă conducerii R. Moldova, reclamând mai multe „acte de corupție” care ar fi fost comise de actuala conducere a CNOS, în frunte cu Nicolae Juravschi.

„Acest lot de pământ a fost alocat gratuit de către Consiliul Municipal din Chişinău, deci CNOS nu a avut niciun drept de a pune această proprietate în uz comercial. Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei este o organizaţie publică, care, conform Statutului, nu are asemenea împuterniciri. De ce această întrebare nu a fost discutată în prealabil şi aprobată la Adunarea Generală a CNOS? De ce contractul de vânzare-cumpărare a terenului nu a fost semnat de preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi, ci de vicepreşedintele Nicolae Piatac, la care sunt multe întrebări legate de alte proiecte dubioase? De ce în contract este indicată suma 9 milioane de lei, atunci când este cunoscut din surse sigure că au fost mai mulți cumpărători, iar unii dintre ei erau gata să acorde şi suma 2 milioane de euro? De ce CNOS tăinuieşte profitul de peste un milion de euro?”, sunt întrebările adresate conducerii statului, alături de doleanța că „organele abilitate să ia măsuri”.

„SCRISOARE DESCHISĂ

D-lui IGOR DODON, Preşedinte al R. Moldova

D-nei MAIA SANDU, Prim-ministru al R. Moldova

D-nei ZINAIDA GRECEANÎI, Preşedinte al Parlamentului R. Molodva

Noi, un mare grup de sportivi de performanţă şi antrenori emeriţi ai Moldovei, cei, care zi de zi duc faima ţării noastre peste hotare şi înbunătăţesc imaginea ei sportivă, CEREM în mod convingător SĂ SISTAŢI nelegiuirile şi fraudele financiare la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei.

Comisioanele ilegale la primirea burselor olimpice, cumpărarea echipamentului sportiv la preţuri ridicate, soluţionarea problemelor sportive prin scheme de mită, sustragerea fondurilor publice, vânzarea acreditărilor la competiţiile internaţionale, inclusiv la Jocurile Olimpice, afaceri de familie, standarde duble la utilizarea bugetului de stat şi a fondurilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), - sunt doar unele din toate „performanţele” care formează cartea de vizită a CNOS. Din păcate, trebuie să recunoaştem, că în această organizaţie se gândesc mai mult la înbogăţirea personală, decât la nevoile sportivilor şi antrenorilor, majoritatea dintre care trăiesc în sărăcie şi în cămine modeste (cazul campionului european la lupte Victor Ciobanu).

Cazul de vânzare ilegală a terenului care a fost destinat pentru construcţia sediului CNOS, este în general o mare batjocură de sportul naţional. Acest lot de pământ a fost alocat gratuit de către Consiliul municipal din Chişinău, deci CNOS nu a avut nici un drept de a pune această proprietate în uz comercial. Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei este o organizaţie publică, care, conform Statutului, nu are asemenea împuterniciri. De ce această întrebare nu a fost discutată în prealabil şi aprobată la Adunarea Generală a CNOS? De ce contractul de vânzare-cumpărare a terenului nu a fost semnat de preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi, ci de vicepreşedintele Nicolae Piatac, la care sunt multe întrebări legate de alte proiecte dubioase? De ce în contract este indicată suma 9 mln. de lei, atunci când este cunoscut din surse sigure, că cumpărători au fost mai mulţi, iar unii dintre ei erau gata să acorde şi suma 2 mln. euro? De ce CNOS tăinuieşte profitul de peste 1 mln. euro? Întrebări sunt mai multe, decât răspunsuri...

Interesant că după decizia Comitetului executiv al CNOS, imediat s-a alocat suma 200.000 de lei pentru crearea Muzeului Olimpic, care, de fapt, există deja de câţiva ani. Cu astfel de abordări, suntem siguri, că pentru promovarea sportului autohton puţin ce va rămâne din urma acestui proiect dubios...

În lupta pentru combaterea corupţiei trebuie să contribuie toţi: şi libertatea cuvântului, şi concurenţa politică, dar şi obligaţiunile reale ale autorităţilor faţă de alegătorii săi. Privitor la activitatea CNOS sunt disponibile multe documente, care ar prezenta interes pentru organele de drept, dar se crează impresia, că societatea din anumite motive nu doreşte ca unele fraude financiare să fie discutate. În general, este uimitor că sustragerea fondurilor bugetare cu implicarea CNOS se întâmplă regulat, dar statul, cu părere de rău, se pare că nu are instituţii pentru lupta cu corupţia.

Comunitatea sportivă a Moldovei pentru Nicolae Juravschi nu este o autoritate. El reuşeşte să închidă gura oricui. „Eu sunt dublu campion olimpic! Tu cine eşti?”. Nimeni nu pune la îndoială meritele lui sportive pentru ţară, dar calităţile lui manageriale de a conduce mişcarea olimpică lasă de dorit. Unica lui „performanţă” este îmbogăţirea ilicită pe seama sportului moldovenesc.

Actualmente este în plină desfăşurare colectarea semnăturilor reprezentanţilor comunităţii sportive contra corupţiei olimpice, dar deja mulţi dintre noi au fost avertizaţi de posibilele consecinţe negative. Anume din acest motiv noi încă nu ataşăm originalul scrisorii cu toate semnăturile, cu atât mai mult că toată lumea cunoaşte relaţiile conducerii CNOS cu structurile criminale.

Vă rugăm să ajutaţi sportul autohton, în caz contrar, mulţi dintre noi vor fi nevoiţi să părăsească ţara şi să-şi caute norocul în străinătate, de altfel, cum procedează compatrioţii noştri. Acum principalul factor trebuie să fie transparenţa. Numai astfel sportul naţional va putea supraveţui fenomenului corupţiei...

Asociaţia Sportivilor şi Antrenorilor din Moldova”

„Nu a avut dreptul să vândă”

Rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolachi, susține că terenul poate fi întors și astăzi Comitetului Național Olimpic.

„Potrivit legislației, orice contract poate fi anulat în decurs de trei ani de la momentul semnării. Banii pot fi întorși cumpărătorului, odată ce acolo încă nu a fost nimic construit. CNOS nu a avut dreptul să vândă terenul, cu atât mai mult Piatac, acesta fiind acordat gratuit pentru construcția unui noi sediu al Comitetului, nici dacă era convocată Adunarea Generală. Dacă vine mâine un alt președinte și găsește bani pentru construcția sediului? CNOS trebuie să aibă un sediu așa ca în toate statele lumii – cu toți secretarii generali acolo, cu sală de sport, de recuperare etc. Sportivii sunt foarte supărați pe acest lucru”, ne-a spus Veaceslav Manolachi.

Și rectorul a auzit despre proiectul imobiliar pus la cale în zonă, „construcții serioase”, dar crede că exista și în acest caz o soluție mai onorabilă – cumpărătorul terenului de pe strada Alexei Mateevici să propună CNOS-ului alt teren în schimbul acestuia și să-și asume obligația să construiască noul sediu al Comitetului.

„Banii sunt bani, sunt cheltuiți, și CNOS rămâne și fără bani, și fără pământ. Cine o să-i dea astăzi alt teren?”, întreabă Manolachi.

Un fost ministru propune audit public la CNOS

Și fostul președinte al Federației de polo pe apă, actualul deputat Lilian Carp, este de părere că administrația CNOS „nu a avut dreptul să vândă” terenul de pe strada Alexei Mateevici, „fără acordul federațiilor sportive”. Carp mai acuză că Juravschi l-a pus în mod special pe Piatac să semneze contractul de vânzare-cumpărare pentru ca el „să scape de răspundere”. Deși acțiunile lui Piatac pot fi investigate, deputatul crede că terenul nu mai poate fi întors Comitetului, fiindcă „Exfactor-Grup” este considerat „cumpărător de bună credință”.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Victor Zubcu, este însă de părere că acest caz trebuie investigat, iar prejudiciul adus domeniului sportului din R. Moldova – întors. Fostul ministru se arată sigur că pe acel teren putea fi construit un minicomplex pentru vreo probă olimpică, inclusiv cu sprijinul financiar al Comitetului Olimpic Internațional (COI). În loc să se întâmple acest lucru, conducerea CNOS a avut grijă să repare Casa Olimpică, ca să creeze condiții mai bune pentru staff-ul CNOS, inclusiv cu bani de la COI.

„În afară de sediul CNOS, alte îmbunătățiri nu au fost făcute în ceea ce privește sportul olimpic. S-au îngrijit de confortul staff-ului, nu al sportivilor olimpici din R. Moldova. Este cazul să fie efectuat un audit public, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu proprietățile CNOS în ultimii ani, inclusiv cu baza de la Romănești, raionul Strășeni”, propune fostul ministru.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md