DOC // Consiliile electorale locale SFIDEAZĂ deschis deciziile CEC-ului. Autoritatea electorală din Alexanderfeld, Cahul, NU a văzut elemente de CORUPERE a alegătorilor din partea candidatului Partidului „Șansă”
Consiliul electoral al circumscripției electorale sătești nr. 7/2 Alexanderfeld, raionul Cahul, a refuzat să anuleze înregistrarea în cursa electorală a candidatului Partidului „Șansă” la funcția de primar al localității, Evgheni Țurcan, așa cum a solicitat Comisia Electorală Centrală (CEC).
În pofida faptului că CEC a adus mai multe argumente privind coruperea alegătorilor de către candidatul respectiv, președinta Consiliului electoral de circumscripție Alexanderfeld, Olga Chilimicenco, a ignorat, alături de colegii săi, hotărârea autorității centrale.
„Comisia electorală nu poate lua decizia de excludere a candidatului la funcția de primar, Evheni Țurcan, și candidații la funcția de consilieri din partea Partidului „Șansă”, deoarece nu este indicat sau anexat actul de constatare definitiv. Nu sunt prezentate probe ce ar confirma că acest candidat a comis anumite încălcări”, se arată în decizia semnată de Olga Chilimicenco.
CEC a decis luni că nouă candidați la funcția de primar din partea Partidului „Șansă” trebuie să fie excluși din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie, deoarece folosesc surse ilegale de finanțare în campanie.
Potrivit deciziei CEC, consiliile electorale de circumscripție electorală sunt obligate să examineze, până la data de 1 noiembrie, anularea înregistrării a candidaților „Șansa” din următoarele localități:
Târșiței (Telenești),
Țareuca (Rezina),
Ișcălău (Fălești),
Dobrogea Veche (Sîngerei),
Merenii Noi (Anenii Noi),
Alexanderfeld (Cahul),
Pitușca (Călărași),
Răculești (Criuleni),
Joltai (UTA Găgăuzia).
Amintim că directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a trimis la finele săptămânii trecute o scrisoare către CEC, în care prezintă mai multe dovezi privind finanțarea ilegala a Partidului „Șansă" din surse financiare din Federația Rusă. În speță, SIS a solicitat Alexei Lungu și Victoria Șapa.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România