DOC // Colectivul unei instituții medicale amenință cu GREVĂ GENERALĂ, dacă autoritățile nu renunță la intenția de a o lichida, prin fuzionarea cu Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Scrisoare adresată Maiei Sandu
Angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru, suburbie a capitalei, amenință cu grevă generală, dacă Ministerul Sănătății nu se dezice de intenția de a lichida instituția medicală, începând cu 1 ianuarie 2024, prin fuzionarea acesteia cu Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Aceștia au semnat o petiție și au trimis-o Președinției, președintelui Parlamentului, prim-ministrului, Avocatului Poporului, Biroului Regional al OMS etc., în care explică de ce acest spital ar trebui păstrat.
„Înțelegem că există posibilitatea de a restructura sistemul de sănătate, dar credem în necesitatea de a găsi soluții care să îmbunătățească calitatea îngrijirii și să răspundă nevoilor specifice ale pacienților cu afecțiuni infecțioase și dermatologice. Trebuie să fie analizate în detaliu consecințele fuzionării spitalelor și să căutați alternative mai bune și mai eficiente, în caz contrar ne asumăm dreptul de a manifesta alte forme de protest, inclusiv greva japoneză, pichetarea Ministerului Sănătății și greva generală”, se arată în scrisoarea semnată de colectivul instituției medicale.
Menționăm că nici angajații Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu sunt încântați de intenția Ministerului Sănătății de a uni cele două instituții medicale, iar ministra Ala Nemerenco a participat recent la o întâlnire cu angajații de aici pentru a le explica ce urmăresc autoritățile. Discuția s-a desfășurat cu ușile închise.
„Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” (persoană juridică absorbantă) se reorganizează prin fuziunea (absorbția) Instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile (persoană juridică absorbită)”, prevede proiectul de hotărâre elaborat de Guvern.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, explică în nota informativă a proiectului că Spitalul „Toma Ciorbă” a fost creat în 1896 și își desfășoară activitatea în clădiri ale căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespunde cerințelor contemporane, iar aceasta are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical, inclusiv imposibilitatea unor acțiuni eficiente în vederea diminuării ratei infecțiilor asociate asistenței medicale.
„Fondul de paturi al IMSP SCBI „Toma Ciorbă” constituie 135 pentru adulți, dar care pe parcursul anilor 2020 - 2022, conform datelor statistice prezentate, a fost utilizat în proporție de doar 65,7% în anul 2020 și 74,5 % în anul 2022”, a argumentat Ala Nemerenco necesitatea fuzionării celor două instituții.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md