21:43:18 30.12.2024
Stiri

DOC // Cine sunt de fapt acţionarii minoritari, care, deţinând doar 1,6%, doresc să acapareze 72% din spaţiul comercial al SA „Gemeni”

Actualitate 05.01.2021 17:06 Vizualizări1958 Autor: Ziarul National
DOC // Cine sunt de fapt acţionarii minoritari, care, deţinând doar 1,6%, doresc să acapareze 72% din spaţiul comercial al SA „Gemeni”

Acționarii minoritari ai SA „Gemeni”, care dețin 1,6% acțiuni, încearcă să acapareze 72% din spațiile centrului comercial, prin intermediul statului, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de acţionarii majoritari ai SA „Gemeni”, care gestionează întreprinderea începând cu anul 2019, dar şi de mai mulţi acţionari minoritari. În spatele a doi dintre acţionarii minoritari (Ojog şi Roibu) ar sta un personaj despre care presa din R. Moldova a scris anterior (Ziarul Naţional şi Anticoruptie.md). Ar fi vorba de Madan Petru Gheorghe, ginerele celor doi acţionari menţionaţi, se arată într-un material publicat de timpul.md.

Potrivit sursei citate, Petru Madan ar fi un personaj care în anii 2001-2005 ar fi săvârșit mai multe infracțiuni.

„Petru Madan stă acum „pitit” în spatele acestui scandal, încercând să profite din plin de situaţia creată. Potrivit unui document semnat de fosta şefă a Biroului Interpol din Moldova, Valentina Litvinov, „pe parcursul anilor 2001-2005 de către colaboratorii MAI au fost depistate 53 de cazuri de sustrageri din avutul proprietarilor şi cetăţenilor R. Moldova, care au avut loc în Centrul Comercial „Gemeni”.

Citește și: Acționarii minoritari care dețin 1,6% din acțiunile de la „Gemeni” încearcă să acapareze 72% din spații comerciale, prin intermediul statului

„Pe parcursul perioadei date au fost stabilite şase grupări criminale, care fac parte din organizaţiile criminale create şi conduse de către Poroşenco Petru Alexei şi Madan Petru Gheorghe (fostul subaltern și persoana de încredere a lui P. Poroşenco) şi care prin diferite metode şi căi (escrocherii, şantaje, ameninţări cu moartea, fals de documente ş.a.) prelungise activitatea sa criminală în scopuri meschine. Astfel în procesul efectuării acţiunilor de urmărire penală pe infracțiunile depistate s-au constatat următoarele: între anii 1996 și 2004, Madan Petru Gheorghe 1958 (împuternicit şi la indicaţia lui Petru Poroşenco), în scopul săvârşirii unui şir de infracțiuni grave şi deosebit de grave a organizat şi a condus o organizaţie criminală (o reuniune de grupuri criminale). Pentru infracţiunile săvârşite de către membrii grupărilor criminale create şi conduse de către Madan Petru Gheorghe au fost pornite peste 50 de cauze penale, dintre care 43 de cauze penale au fost expediate în instanţele de judecată. La data de 5 octombrie 2004, de către DGCCO MAI a fost pornită cauza penali cu nr.2004990391, conform indicilor infracţiunii prevăzute de art. 284 C.P. (crearea şi conducerea organizaţiei criminale), în privinţa lui Madan Petru Gheorghe, care ulterior a fost pus sub învinuire şi anunţat în urmărire internaţională. În rezultatul infracţiunilor comise de către membrii organizaţiei criminale nominalizate, cetăţenilor R. Moldova, precum şi statului, le-au fost cauzată o pagubă materială în sumă de peste 66 825 970 lei”, se spune în documentul citat.

În privința infracţiunilor menţionate, angajații MAI au efectuat un volum enorm de lucru pe parcursul ultimilor ani în scopul acumulării probelor ce dovedesc vina lui Madan Petru şi Petru Porosenco. În acest sens au fost audiaţi martori (o bună parte cu aplicarea camerei de luat vederi); au fost efectuate un şir de expertize criminalistice şi grafologice, care au demonstrat falsul de acte şi documente folosite de către grupările criminale menţionate; au fost interpelate organele de drept din alte ţări prin BNC INTERPOL etc.

În document se face referire şi la matrapazlâcurile lui Petru Madan legate de Fondul de Investiţii Nemutual „Bucuria-Privatinvest” şi la metodele de lucru aplicate de acesta: (vânzare-cumpărare fictivă, donaţie fictivă, licitaţii fictive, falsuri de documente, escrocherii, mituiri, şantaje ş.a.) şi la căile infracţionale şi nelegitime prin care devine proprietar neoficial al multor întreprinderi de pe teritoriul R. Moldova, „care au fost privatizate pe bonurile sustrase de la cetăţenii întregii republici (conform datelor, peste 50 000 de persoane) şi care până în prezent aşteaptă aşa-numitele „dividende”.


Firme off-shore implicate în deposedarea cetățenilor moldoveni de acțiunile pe care le dețineau



Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md