DOC // Cetățenii care NU vor fi obligați să stea în autoizolare timp de 14 zile din cauza pandemiei de COVID-19
Noi reglementări privind categoriile de persoane care vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei.
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a permis, prin decizia adoptată pe 25 mai, intrarea în Republica Moldova a persoanelor care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, cu prezentarea documentelor confirmative, a lucrătorilor transfrontalieri, a conducătorilor auto şi personalului de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, dar și a echipajelor aeronavelor/navelor şi brigăzilor garniturilor de tren.
Aceeași comisie a aprobat mai multe excepţii ce țin de respectarea regimului de autoizolare pe o perioadă de 14 zile a persoanelor ce traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.
CITIȚI și DECIS // Transportul feroviar și rutier de pasageri în trafic internațional, RELUAT din 26 mai
Astfel, autoizolarea nu este obligatorie pentru elevii sau studenții înmatriculați în instituțiile de învățământ de peste hotare, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/superior, pentru conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren, pentru persoanele ce călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorii acestora.
De asemenea, carantina de 14 zile nu este obligatorie nici pentru persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, pentru lucrătorii transfrontalieri, pentru membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personalul care poate asigura ajutor umanitar, pentru persoane aflate în tranzit pe teritoriul R. Moldova.
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD