DOC // Caracatița „mafioto-judiciară” în acțiune. Un investitor din Slovenia riscă să rămână fără IMOBILE
Oamenii lui Veaceslav Platon care au controlat caractița sa de firme încearcă să lase un investitor din Slovenia fără imobilele din centrul Capitalei, pentru care a plătit jumătate de milion de euro. Mai grav este că în toată această poveste ar fi fost implicată și o bancă din R. Moldova, care cunoștea acum câțiva ani ce înseamnă „mâna raiderului Platon”, scrie Deschide.md.
Sursa citată menționează că, acum, compania „A5 Plus Nepremicnine poslovanje z nepremicninami d.o.o” din Slovenia s-a trezit cu sechestru aplicat pe bunurile cumpărate. „Din informațiile noastre în spatele întregii scheme ar sta interesele unui judecător de la CSJ, schemă pe care o aplică cu ajutorul unor procurori (PCCOCS), ofițeri CNA și avocați. Acum dosarul este instrumentat de magistratul Nicolae Șova care și-a luat răgaz până pe 20 august, probabil ca să vadă ce schimbări vor mai fi în sistemul judecătoresc, acum asigurând interimatul judecătoriei Chișinău”.
Epopeea împărțelii a două clădiri care se află în inima Chișinăului și anume pe strada Veronica Micle, 2, a început în 2007 când SRL „Liga 2”, condusă de Serghei Beleacov a contractat mai multe credite de la Moldinconbank pe care le-a gajat cu imobilele pe care le deținea. Timp de doi ani, această companie s-a împrumutat cu 900 000 dolari, 11 190 000 de lei și 2 000 000 de euro, credite pe care trebuia să înceapă să le achite din 2010 - 2011. SRL „Liga 2” nu a achitat creditele respective așa că s-a trezit cu o decizie a Judecătoriei Economice care impunea preluarea imobilelor gajate de la clientul Moldinconbank. Aici ținem să precizăm că Beleacov a figurat într-o investigație jurnalistică din care reiese că a folosit „Liga2” pentru un atac raider.
Exact din acest moment, „caracatița” lui Platon începe să manipuleze acest proces. În 2011 Moldinconbank, care pe atunci era controlată de oamenii raiderului Platon, contractează o companie care, surpriză, este afiliată tot lui Platon, SRL „Legaltriumf” și o mandatează să încaseze datoriile clienților săi, inclusiv de la SRL „Liga 2”.
SRL „Legaltriumf” a fost fondată în 2006 de Suhan Ilie și Balica Alexandru și își are sediul pe strada Uzinelor din Capitală într-un apartament.
Alexandru Balica - unul din apropiații, lui Veaceslav Platon, reținut pe 22 iuni 2018 de angajații Departamentului de combatere a crimelor economice din Kiev pentru a fi extrădat în R. Moldova. Balica a fost reţinut în luna februarie 2014 de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie pentru că ar fi avut legătură cu evenimentele de la Victoriabank, de pe piaţa valutară şi afacerea „cumpărarea de deputaţi".
Revenim la schema care are drept scop să lase investitorul din Slovenia fără cumpărături. În 2011, printr-o altă ordonanță a Judecătoriei Economice a fost încasată de la „Liga 2” suma de 72 306 206 lei iar executorul judecătoresc Anatolie Chihai a confirmat tranzacția de împăcare. Așa că bunurile gajate de această companie au ajuns pe mâinile lui Balica și SRL „Legaltriumf” care urma să le vândă.
Peste câteva luni, pe 01.03.2012, colectorul de datorii a decis să vândă imobilele obținute de la SRL „Liga2”. Așa că o construcție cu suprafața de 493,4 metri patrați și un teren de 0,096 ha de pe strada Veronica Micle 2 ajung la compania SRL „Star-Trans-Grup”, fondată și condusă de ucraineanul Veremiienko Oleksandr. Tranzacția a avut loc pentru suma de 5 587 500 lei iar contractul de vânzare-cumpărare a fost făcut între, atenție, fostul proprietar „Liga2” și cumpărătorul „Star-Trans-Grup”. De ce anume în acest format a fost semnat acest contract nu se cunoaște, cert este că acesta a fost autentificat de notarul de serviciu al lui Veaceslav Platon - Olga Bondarciuc și de facto „Liga 2” nu a participat la încheierea acestui contract.
Ca să urmăm firul evenimentelor, vedem că ucraineanul de la „Star-Trans-Grup” nu a transferat banii la Moldinconbank pentru cele două bunuri, sau cel puțin nu au ajuns la Moldinconbak, amintind că la mijloc exista intermediarul - SRL „Legaltriumf”.
Așa că fără a fi reziliat contractul de vânzare-cumpărare dintre „Liga2” și „Star-Trans-Grup”, Moldinconbank decide în 2016 să intermedieze contractul de vânzare - cumpărare a acelorași imobile de pe strada Veronica Micle dar deja între „Star-Trans-Grup” și „A5 Plus Nepremicnine poslovanje z nepremicninami d.o.o” din Slovenia, contract în care banca nu a menționat despre vreun litigiu în care au apărut cele două imobile. Mai mult decât atât, nici măcar în Registrul bunurilor imobile nu exista nicio interdicție de vânzare a acestora. Toate acestea după ce bunurile au fost gajate, preluate de un colector de datorii, vândute prin autentificarea notarului Olga Bondarciuc, unei companii al cărui fondator este un ucrainean și nu s-a achitat niciun leu pe ele - lucruri care au ieșit la iveală abia în 2017.
Continuarea AICI.
De ce s-au scumpit carburanții în ultimele două săptămâni cu circa 4%? Explicațiile oferite de ANRE
Academia de Științe a Moldovei și Academia Română, ședință comună consacrată Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Tronsonul de cale ferată Tighina - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulești, în reparații: Încă 3 100 de tone de șine din Kazahstan au ajuns în R. Moldova