DOC // Autoritățile de la Chișinău, dispuse să majoreze numărul de state în care va fi pilotat VOTUL prin CORESPONDENȚĂ la alegerile prezidențiale din toamnă: „Rusia nu s-ar califica, pentru că este în război”
Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi, în prima lectură, proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din toamna curentă pentru cetățenii R. Moldova aflați în Statele Unite ale Americii (SUA) și Canada. Unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vitali Gavrouc, a anunțat de la tribuna Parlamentului că lista statelor în care diaspora va putea vota prin corespondență ar putea fi extinsă până la dezbaterea documentului în lectura a doua.
Reprezentanții opoziției proruse au solicitat mai întâi scoaterea acestui proiect de lege din ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului, iar ulterior au învinuit guvernarea că nu ar asigura drepturi egale de vot tuturor cetățenilor din diasporă.
Comunista Diana Caraman a punctat că actuala guvernare s-ar teme de votul moldovenilor din alte state care nu ar susține-o și de aceea au fost alese doar Canada și SUA pentru acest proiect.
Reghina Apostolova de la fostul Partid „Șor” a cerut vot prin corespondență și pentru moldovenii din Federația Rusia. „Rusia este cu mult mai mare”, a spus ea.
Deputatul Vitali Gavrouc a afirmat că „Federația Rusă nu s-ar califica” pentru pilotarea votului prin corespondență, întrucât „se află în război” și în acest stat nu este respectat niciun drept al cetățenilor - „oamenii nu pot ieși la proteste, iar oponenții politici sunt închiși și omorâți în închisoare”.
CITIȚI și Guvernul spune DA votului prin corespondență, cu anumite recomandări pentru Parlament
Alexandr Nesterovschi, cercetat penal într-un dosar privind finanțarea de către gruparea criminală condusă de Ilan Șor a unor partide politice, a ținut să puncteze că, „de jure, nici Rusia și nici Ucraina nu și-au declarat război”. De asemenea, Nesterovschi s-a arătat îngrijorat de posibilitatea de a falsifica rezultatele votului prin corespondență.
În replică, Vitali Gavrouc i-a îndemnat pe legislatorii „ce știu metodele” prin care sunt corupte voturile și cumpărați deputații să le spună și autorilor inițiativei, pentru ca ei „să găsească soluții” împotriva acestor fraude electorale.
Deputatul PAS a mai precizat că proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență este unul așteptat de cetățenii care se află peste hotare și a fost elaborat în baza experienței României, Lituaniei, Poloniei, Marii Britanii și Portugaliei.
Documentul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.
Potrivit proiectului, moldovenii aflați în Statele Unite ale Americii și Canada vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare.
Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România