03:03:18 22.11.2024
Stiri

DOC // Alexandr Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 000 de euro, iar CtEDO a acceptat doar 3 600: Înalta Curte de la Strasbourg afirmă că fostului șef al PG i-a fost încălcat dreptul de acces la o instanță pentru a contesta suspendarea din funcție

Actualitate 24.10.2023 11:41 Vizualizări1476 Autor: Ziarul National
DOC // Alexandr Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 000 de euro, iar CtEDO a acceptat doar 3 600: Înalta Curte de la Strasbourg afirmă că fostului șef al PG i-a fost încălcat dreptul de acces la o instanță pentru a contesta suspendarea din funcție


Fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, demis la finele lunii septembrie curent prin decret prezidențial, i-a fost încălcat dreptul de acces la instanță în ceea ce privește contestarea deciziei Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021 prin care a fost suspendat din funcție, după ce a fost reținut într-un dosar penal.

Verdictul a fost făcut public marți, 24 octombrie, de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), care
a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție în cauza Stoianoglo contra R. Moldova.

Deși Alexandr Stoianoglo a solicitat despăgubiri de la stat în valoare de 20 000 de euro pentru prejudiciul moral pe care consideră că l-a suferit din cauza mediatizării cauzei la nivel național și prejudicierea reputației, Înalta Curte de la Strasbourg a dictat un prejudiciu de aproape șase ori mai mic - de 3 600 de euro.

CtEDO a notat că suspendarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo putea fi în principiu justificată de către statutul reclamantului de procuror general, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale și că aplicarea unei astfel de măsuri față de procurorul general nu putea să determine o problemă din perspectiva Convenției.

CITIȚI și Eliberarea din pușcărie a lui Platon ar fi cauzat statului un prejudiciu de peste 896 de milioane de lei: Dosarul pe numele lui Stoianoglo, care ar fi încasat este 63 de milioane de lei de la Platon, a ajuns în instanța de judecată

Totuși, Curtea a atenționat asupra faptului că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. Curtea a mai constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile sau și l-a privat de salariu pentru mai mult de doi ani.




Menționăm că Alexandr Stoianoglo a anunțat o conferință de presă pe care o va susține în după-amiaza zilei de marți în legătură cu pronunțarea deciziei CtEDO în cazul său.

Citește și: Procuratura, NOI DEZVĂLUIRI din dosarul lui Stoianoglo: Ținea cu strictețe la control pașii procurorilor privind eliberarea din detenție a lui Platon și avea cu acesta în fiecare sâmbătă întâlniri la ora 15:00

Stoianoglo a fost suspendat din funcție începând cu data de 5 octombrie 2021, când a fost reținut într-un dosar penal, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, învinuiri respinse de acesta.

Consiliul Superior al Procurorilor a lansat luni, 23 octombrie, un concurs pentru ocuparea funcției de procuror general al R. Moldova, după ce în ultimii doi ani Procuratura Generală a fost condusă de șefi interimari.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md