DOC // Aleșii locali care votează ÎMPOTRIVA deschiderii secțiilor de vot destinate transnistrenilor, „SPERIAȚI” de către Cancelaria de Stat: La 1 noiembrie ar putea izbucni confruntări la Nistru, avertizează opoziția
Oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat le trimit notificări aleșilor locali din satele care au refuzat să deschidă secții de vot pentru transnistreni la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent, somându-i să-și abroge deciziile, pe motiv că acestea ar conține „abateri” de la legislația în vigoare.
Un asemenea document a recepționat Consiliul local din Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, care a refuzat să se supună deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a decis recent deschiderea a 42 de secții de vot pe malul drept al Nistrului destinate transnistrenilor la alegerile prezidențiale.
Opoziția reclamă numărul mare al acestor secții, invocând situația de la parlamentarele din 2019, când transnistrenii erau aduși organizat la vot, dar și imaginile video din care se vedea că aceștia primeau bani pentru a vota anumiți candidați.
Deputatul din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține că este vorba despre o „hărțuire” a primăriilor și consiliilor locale, care se opun deschiderii în localitățile lor a secțiilor de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului, din partea socialiștilor aflați la guvernare.
„Argumente de ilegalitate nu există – sunt copiate prevederile Codului electoral și cam atât. E și mai interesant că textele de lege invocate în acea notificare au fost încălcate chiar de către CEC, atunci când a luat decizia deschiderii celor 42 de secții. De exemplu, înregistrări prealabile din partea locuitorilor din stânga Nistrului nu au fost în general și, cu toate acestea, secții de votare s-au deschis nejustificat de multe.
Noi înțelegem disperarea socialiștilor. Li se duce pământul de sub picioare, știind că pierd alegerile. Dar le recomandăm, totuși, să acționeze în limitele legii și să nu folosească instituțiile statului în scopuri partinice. Noi vom apăra cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție abuzurile și arbitrariul la care recurge Dodon și guvernul lui de doi bani”, a comentat Sergiu Litvinenco.
Anterior, nici autoritățile din satele Gura Bâcului și Varnița din raionul Anenii Noi nu au acceptat deschiderea a două și, respectiv, patru secții de vot destinate transnistrenilor pe teritoriul acestor localități.
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a atacat în instanță decizia CEC de a deschide 42 de secții de vot pentru transnistreni la 1 noiembrie.
CITIȚI și Năstase a ales o altă cale: Candidatul CONTESTĂ în instanța de judecată decizia CEC privind deschiderea a 42 de secții de votare pentru transnistreni
„Regiunea separatistă a închis așa-zisele hotare până la 1 decembrie. Care ar fi justificarea pentru creare a patru secții de votare pentru zona separatistă, plus două pentru localnicii din Varnița? Șase secții vor fi amplasate în două localuri. Niciun locuitor al satului, nici cu o mie de lei pe zi, nu vrea să fie inclus ca membru al birourilor electorale. Toți sătenii așteaptă îngrijorați invazia organizată a locuitorilor din Tighina, care contra cost vor veni la alegeri. Mulți voluntari sunt hotărâți să nu admită transportarea masivă a locuitorilor Transnistriei, care în primul rând prezintă un pericol pentru situația epidemilogică din localitate. CEC a creat o situație foarte tensionată în Varnița și nu doar. Cerem revizuirea rapidă deciziei ce ține de secțiile de vot pentru alegătorii din Transnistria și sesizăm presa și societatea. Altfel, Comisia Electorală își va asuma toate riscurile confruntărilor pe 1 noiembrie”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, după o discuție cu primarul de Varnița.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor