(DOC) Acțiune FĂRĂ PRECEDENT a diasporei în privința scrutinului prezidențial. Trei avocați încearcă să schimbe soarta alegerilor adjudecate de Igor Dodon
Cel puțin 143 de cetățeni ai R. Moldova aflați în afara țării vor ataca în instanța de judecată două hotărâri ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), după ce instituția a luat doar act de contestațiile privind votul din diaspora, iar ulterior a validat scrutinul prezidențial.
Peste 140 de cetățeni din diaspora, care nu au putut vota pe 13 noiembrie curent, au angajat trei avocați care le vor reprezenta interesele în instanța de judecată împotriva CEC.
Potrivit zdg.md, timp de o săptămână, moldovenii din diasporă au inițiat o campanie de colectare a semnăturilor pentru mandatarea avocaților care ar ataca statul în judecată pentru că nu a creat condiții în vederea asigurării dreptului constituțional la vot al tuturor cetățenilor aflați în străinătate. Toți cei care la 13 noiembrie au depus contestații la adresa CEC au fost îndemnați să semneze pentru angajarea unui avocat.
În total, după alegerile din 13 noiembrie, cetățenii din diasporă au depus 3 961 de contestații la adresa Comisiei Electorale Centrale:
Dublin, Irlanda – 356 de petiții individuale
Marea Britanie, Londra – 550 de sesizări individuale și 229 de sesizări colective
Marea Britanie, Stratford – 92 de sesizări individuale și 828 de sesizări colective
Germania, Frankfurt pe Main – 84 de petiții individuale și 264 de sesizări colective
Franța, Vielleneuve-Saint-Georges – 6 petiții individuale și 176 de sesizări colective
Franța, Paris – 75 de sesizări individuale
Franța, Montreuil – 190 de sesizări individuale
Italia, Verona – 44 de sesizări individuale
Italia, Bologna – 2 sesizări individuale și 158 de petiții colective
Italia, Mestre – 22 de sesizări individuale și 73 de sesizări colective
Italia, Parma – 6 sesizări individuale și 494 de sesizări colective
Canada, Montreal – 247 de sesizări colective
F. Rusă, Moscova – 51 de sesizări individuale și 14 sesizări colective
Sursa citată menționează că în opt din aceste orașe s-au găsit organizatori care au așteptat ca moldovenii cărora le-a fost lezat dreptul de vot să semneze pentru angajarea unui avocat și astfel s-au adunat 143 de semnături. Numărul celor care și-ar fi dorit să semneze pentru mandatarea unui avocat a fost mult mai mare, dar nu toți au avut posibilitatea să parcurgă sute sau poate mii de km pentru a depune o semnătură.
Astfel, o echipă formată din trei avocați urmează să atace în instanța de judecată două decizii ale Consiliului Electoral al Circumscripției municipale Chișinău. Apelanții sunt nemulțumiți că responsabilii Consiliului electoral a decis să ia doar act de contestațiile depuse de cetățenii din diaspora. În decizie se stipulează că respectivele contestații se remit „Curții Constituționale pentru a fi luate în calcul la confirmarea alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova”.
Dumitru Vicol, unul dintre organizatorii procesului de colectare a semnăturilor, susține că, în aceste decizii, CEC a stipulat doar că cetățenii invocă lezarea dreptului la vot, nu și că aceștia au cerut demisia conducerii CEC și a ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Amintim că, la finele săptămânii trecute, CEC a decis să restituie cele 170 de contestații depuse de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, în numele cetățenilor din afara țării care nu au avut posibilitatea să voteze la alegerile din 13 noiembrie. CEC și-a motivat decizia prin faptul că reprezentantul PAS nu a fost mandatat printr-o procură de cei 170 de contestatari.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania