DOC // Absenteism înalt la ore, înmatriculări fictive și prejudicii de aproape 1,5 milioane de lei pentru stat: Neregulile depistate la o școală profesională din R. Moldova, pe masa CNA
Înmatriculau fictiv elevi, mai mult de jumătate din copii nu frecventau orele, iar conducerea ar fi făcut mișmașuri și în ce privește achizițiile sau consumul de combustibil, pe banii statului, cauzând un prejudiciu de circa 1,5 milioane de lei numai în ultimii doi ani.
Neregulile au fost depistate de o misiune de audit la Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei, care a activat în perioada aprilie - iunie curent și a vizat activitatea instituției din anii 2022 - 2024.
Potrivit raportului de audit, pentru cei 50 de elevi care își făceau studiile în cadrul școlii profesionale era alocat un număr de 200 de burse.
„Rezultatele auditului scoate în evidență un fenomen îngrijorător pentru procesul didactic desfășurat în cadrul instituției auditate, care se manifestă printr-un absenteism ridicat al elevilor față de programul de studii. Auditul menționează că acest fenomen poate fi generat de înmatricularea fictivă a elevilor cu scopul de a completa grupele de studii. Acest lucru contribuie la prejudicierea intereselor financiare ale bugetului de stat, ținând cont că finanțarea instituției se realizează conform metodologiei de finanțare per elev. În plus, auditul a identificat cazuri în care elevii au fost înmatriculați cu finanțare de la bugetul de stat, în ciuda interdicțiilor legale, astfel aceste fapte au generat riscuri majore de prejudiciere a bugetului de stat cu aproximativ 1 469 900 de lei în perioada 2022 - 2024”, cităm din raportul de audit.
Potrivit aceleiași surse, în cadrul a două vizite inopinate a fost fixat un absenteism de circa 80% la ore, iar la o a treia vizită, deja anunțată, absenteismul a scăzut până la 58%.
„În timpul vizitei anunțate de audit, la instituția auditată a fost descoperită o tentativă de manipulare a ratei de frecvență a elevilor la ore. Astfel, în data de 20.04.2024, când instituția a fost prealabil informată despre vizita auditului, s-a constatat că din cei 11 elevi ai grupei 7T, care erau prezenți la ora de Educație Fizică, trei persoane nu erau înmatriculate in cadrul ȘP Alexăndreni, pentru elevii Cojocaru Tatiana, Galușca Mariana și Pascari Nicolai au frecventat orele alte persoane neînmatriculate în cadrul școlii”, a stabilit auditul.
Totodată, controlul a scos la iveală abateri în ceea ce privește achizițiile publice, decontarea combustibilului, asigurarea alimentaţiei elevilor din contul resurselor bugetului de stat, acordarea burselor de studii și cazarea în cămine etc.
„Raportul final al misiunii de audit va fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru investigații suplimentare. Ministerul Educației și Cercetării va continua să efectueze misiuni de audit şi în alte școli profesionale din subordine pentru a verifica felul în care sunt utilizați banii publici”, anunță instituția condusă de ministrul Dan Perciun.
Menționăm că Școala Profesională din Alexăndreni pregătește bucătari-chelneri, electricieni, tractoriști, tencuitori și operatori la fabricarea zahărului.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania