Dmitri Medvedev îi vrea morți pe autorii atacului de la Moscova: „Trebuie să fie uciși? Da. Și vor fi”. Kremlinul „nu participă” la discuția despre pedeapsa cu moartea
Kremlinul a anunțat luni că nu participă la discuțiile privind reinstituirea pedepsei cu moartea despre care vorbesc deja mai mulți aliați ai președintelui Vladimir Putin, în urma celui mai sângeros atac din ultimele două decenii din Rusia, scrie Reuters.
Patru bărbați au fost arestați și acuzați de terorism după atacul care a vizat vineri o sală de concerte de la periferia Moscovei, în care cel puțin 137 de oameni au murit, alți 182 fiind răniți. Iar mulți oficiali au început să vorbească despre reintroducerea pedepsei cu moartea.
Acest subiect, bineînțeles, va fi studiat în mod profund, profesionist, semnificativ”, a declarat sâmbătă Vladimir Vasiliev, liderul parlamentar al fracțiunii Rusia Unită în camera inferioară a parlamentului, citat de agenția de presă de stat TASS media.
Dmitri Medvedev, un aliat al lui Putin și fost președinte al Rusiei timp de un mandat, care a devenit în ultimii doi ani o voce radicală în relația cu Ucraina și Occidentul, a fost mult mai direct.
„Trebuie să fie uciși? Da. Și vor fi”, a spus el, într-o postare pe Telegram.
Kremlinul a declarat tot luni că nu va participa la dezbaterea privind ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea.
„Nu participăm la această discuție în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing zilnic.
Pedeapsa capitală este legală în Rusia, dar nu au mai avut loc execuții din 1996, când președintele Boris Elțîn a emis un decret care stabilea un moratoriu de facto, confirmat în mod explicit de Curtea Constituțională în 1999.
Codul penal rusesc prevede în prezent pedeapsa cu moartea pentru cinci infracțiuni: crimă, genocid și tentativă de omor, fie că este vorba de un judecător, de un ofițer de poliție sau de un oficial de stat.
Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis duminică cererea procurorilor ca toţi cei patru suspecți în cazul atacului de vineri să fie arestaţi preventiv pentru două luni.
FSB a anunțat că i-a reținut sâmbătă pe presupușii atacatori în regiunea Briansk, notează Meduza. Bărbații se îndreptau cu mașina spre granița ruso-ucraineană, susțin autoritățile din Federația Rusă.
Pe canalele rusești de Telegram au apărut mai multe fotografii și videoclipuri în care doi dintre cei patru bărbați, Şamsidin Fariduni și Saidakrami Raceabalizoda, sunt torturați de către forțele de securitate în timpul interogatoriului.
Lui Saidakrami Raceabalizoda i-ar fi fost tăiată o ureche de către forțele de ordine în timpul interogatoriului și apoi ar fi fost obligat să o mănânce, potrivit Meduza.
Canalele rusești de Telegram au publicat imagini cu Şamsidin Fariduni în timp ce acesta era întins la sol, fără pantaloni, în timp ce este torturat prin electrocutarea organelor genitale.
Muhammadsober Faizov a fost dus în sala de judecată într-un scaun cu rotile. El a fost spitalizat după ce a fost reținut. În instanță nu a reacționat la ce se întâmplă în jurul său.
Dalerdjon Mîrzoev a apărut în sala de judecată cu un ochi vânăt și cu o pungă ruptă în jurul gâtului.
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice
FOTO // Bloc operator nou cu 15 săli chirurgicale, inaugurat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău: Până la 35 de mii de operații pe an
Tiraspolul preferă să țină oamenii în frig și întuneric. Autoritățile separatiste au BLOCAT reuniunea de mâine în cadrul căreia urma să fie agreat mecanismul de oferire de către Chișinău a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiune