Dispozitivul care îţi poate salva VIAŢA! Ucide virusul COVID-19 de pe obiectele din jurul tău
Deşi pot rezista pe suprafeţe timp de mai multe zile, viruşii (inclusiv COVID-19) şi bacteriile pot fi neutralizate în câteva minute prin expunerea la radiaţie UV concentrată şi ozon, gaz cu puternic efect oxidant generat în cantităţi mici dar suficiente de sterilizatoarele UV, scrie go4it.ro.
Surprinzător de simple, sterilizatoarele UV iau forma unei cutii etanşe în care sunt montate unul sau mai multe tuburi fluorescente, calibrate pentru a emite lumină cu o lungime de undă extrem de scurtă (250 nanomeri) din spectrul radiaţiei ultraviolete. Denumită şi UV-C, acesta este cel mai dăunător tip de lumină ultravioletă, capabilă să producă arsuri profunde la nivelul pielii şi arsuri oculare, resimţite ca usturime şi lăcrimare a ochilor ce poate dura mai multe zile.
În cazul de faţă, radiaţia UV-C este degajată într-o cutie opacă şi etanşă, efectul distructiv fiind folosit în scopul eliminării microorganismelor şi viruşii aflaţi la suprafaţa obiectelor, cu eficienţă dovedită ştiinţific.
Motivul pentru care sterilizatoarele UV încearcă să concentreze lumina ultravioletă într-un spaţiu cu volum cât mai redus şi relativ etanş faţă de mediul exterior este faptul că radiaţia UV reacţionează şi cu aerul atmosferic, generând ozon. În alte circumstanţe, considerat un gaz toxic şi cu efect cancerigen, ozonul concentrat în compartimentul sterilizatorului are rolul de a pătrunde acolo unde lumina UV nu poate ajunge, efectul său puternic oxidativ sterilizând fiecare crevasă a obiectului introdus pentru a fi curăţat, chiar şi acolo unde lumina UV nu poate ajunge.
Comparat cu banala apă şi săpun, sau gelurile dezinfectante, sterilizatoarele UV au avantajul că pot dezinfecta la o simplă apăsare de buton cam orice obiect suficient de mic pentru a încăpea în compartimentul de sterilizare, fără spălare sau solvenţi care pot lăsa diverse reziduuri.
Anti-Virus UV Mask Sanitizer Cell Phone Sterilizer
Cu preţ de 30 dolari, unul dintre cele mai ieftine sterilizatoare UV pentru smartphone este un gadget pe cât de simplu, pe atât de eficient.
Conectat la orice adaptor AC pentru smartphone, capabil să livreze puterea de 5V/2A prin cablul USB, gadgetul cu un timp de lucru de numai 8 minute promite îndepărtarea a peste 99% dintre viruşii şi microbii ce ar putea fi rămaşi după folosirea telefonului mobil la deplasările prin oraş. Ciclul de curăţare poate fi reluat de oricâte ori dorim fără efecte adverse şi nu este limitat la telefoane mobile.
Putem dezinfecta la fel de bine cheile, cărţile de credit, pixuri şi chiar bancnote şi monezi, având grijă să le întoarcem metodic pe ambele părţi si să reluăm dezinfectarea.
Potrivit companiei producătoare, dispozitivul poate fi utilizat şi pentru re-sterilizarea măştilor de protecţie pentru faţă. Totuşi, nu pot recomanda această practică decât pentru urgenţe (ex. nu mai ai rezerve de măşti şi nici nu găseşti o farmacie de unde să poţi cumpăra altele noi). Totuşi dacă situaţia o impune, propun repetarea ciclului de sterilizare de mai multe ori fără a deschide capacul sterilizatorului, astfel încât radiaţia UV şi ozonul generat să aibă timp să acţioneze în profunzime.
Ce dezavantaje poate avea folosirea unui sterilizator UV?
Cel mai uşor de sezisat neajuns este mirosul. Ozonul are un miros specific care va fi sesizat din proximitatea aparatului, chiar în timp ce acesta lucrează. Nu este foarte puternic sau deranjant, însă se imprimă măcar pentru scurt timp pe obiectele supuse sterilizării. Gadgetul propus în acest material evită această problemă încorporând un mic compartiment absorbant, unde putem picura 1-3 picături de soluţie odorizantă (ex. odorizante auto).
Un alt posibil dezavantaj care în timp şi-ar putea face simţită prezenţa este efectul de „ardere” a substanţelor organice. Spre exemplu, pernuţele din cauciuc sau burete ale căştilor pentru urechi ar putea „îmbătrâni” mult mai repede decât ne-am aştepta, rupându-se. Anumite obiecte imprimate folosind cerneluri organice s-ar putea şterge în timp, ca după o expunere îndelungată la razele soarelui.
O altă posibilă limitare este profunzimea efectului de curăţare. Spre exemplu, dacă telefonul aşezat pentru dezinfectare este foarte murdar de amprente şi urme de transpiraţie, efectul oxidativ al ozonului ar putea să nu penetreze îndeajuns de mult, la fel cum nici lumina UV nu va umple fiecare crevasă a telefonului (ex. golul dintre tasta Power şi rama carcasei).
Concluzie
Relativ ieftine şi cu perspective de folosire îndelungată, sterilizatoarele UV pentru acasă pot fi deosebit de utile pentru dezinfectarea periodică a obiectelor de mici dimensiuni, care suspectăm că ar putut fi expuse la un mediu contaminat.
Gesturi simple, precum sterilizarea telefonului mobil înainte de a-l da copilului dornic să se joace, sau a „mărunţişurilor” din portofel pe care le atingem zilnic cu mâini nu tocmai curate, pot evita multe neplăceri, mai târziu.
Dispozitivul Anti-Virus UV Mask Sanitizer Cell Phone Sterilizer a fost oferit pentru testare din partea magazinului Tomtop.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 29.99 dolari.
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări
IMPORTANT! Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert atrăgător într-un adevărat pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii