15:24:30 23.01.2025
Stiri

Dispozitive medicale noi și specialiști medicali profesioniști, până în 2020

Social 14.05.2014 11:38 Vizualizări1560 Autor: Polina Cupcea
Dispozitive medicale noi și specialiști medicali profesioniști, până în 2020

Ministerul Sănătății (MS) își propune ca, până în 2020, să eficientizeze sistemul de management al dispozitivelor medicale, astfel încât 90% din personalul implicat să aibă o pregătire corespunzătoare.

Actualmente, 40% din dispozitivele aflate în dotarea instituţiilor medicale au o durată de exploatare de până la 40 de ani (normele internaţionale fiind de până la 10 ani), iar 10 la sută necesită reparații majore. De aceea, MS a elaborat o strategie care prevede înlocuirea echipamentului medical vechi din instituţiile publice până în anul 2020, dar și instruirea personalului medical.

„Noi nu ne propunem ca până în anul 2020 să înlocuim toate dispozitivele medicale (DM) uzate, dar să schimbăm accentul pe lucrătorii medicali care lucrează cu aceste aparate. Noi nu avem acte normative standard în acest domeniu, care să pună o bază și să știm că dispozitivele pe care le cumpărăm nu sunt periculoase. De exemplu, avem cazuri când în unele instituții medicale cumpără dispozitive chinezești care nu sunt cele mai bune, dar în urma redresării situației și împreună cu Agenția Medicamentului va fi coordonată procurarea aparatelor în fiecare raion. În plus, managerii vor aduce o argumentare clară de ce au nevoie de un astfel de dispozitiv și dacă au nevoie cu adevărat”, a declarat șeful adjunct al Direcţiei Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din cadrul MS, Elena Boleac.

Potrivit Strategiei, în R. Moldova se atestă o lipsă acută a specialiştilor în domeniul ingineriei biomedicale privind menţinerea, verificarea şi utilizarea dispozitivelor medicale, de aceea va fi creat şi dezvoltat, în baza Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM), Centrul Naţional în domeniul Ingineriei Biomedicale, responsabil de instruirea universitară, postuniversitară şi de expertiza dispozitivelor medicale.

„Va fi creat la UTM un centru model, deoarece utilizarea dispozitivelor medicale este foarte importantă. Degeaba cumperi un aparat medical performant, dacă nu dispui de specialist care să-l folosească. Avem în raioane exemple când se procură un dispozitiv, iar lucrătorii medicali nu știu să-l utilizeze, acesta se defectează și se adună praful pe el. Astfel, vom spori numărul de bioingineri, deoarece nu avem numărul necesar în toată țara și este o lipsă acută de astfel de specialiști”, a menționat Boleac.

Sistemul sănătăţii în R. Moldova include 912 instituţii medicale, din care 278 de instituţii medicale sunt publice (59 spitale cu 19 840 de paturi), în care activează 12 794 de medici şi 27 407 personal medical cu studii medii. Potrivit evaluărilor efectuate prin intermediul Registrului electronic, sistemul sănătăţii publice dispune de peste 21 de mii de dispozitive medicale active luate la evidenţă contabilă ca mijloace fixe.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md