13:05:21 16.01.2025
Stiri

Discuții în România vizavi de tranzitul de cereale din Ucraina. Vicepremierul Bolea: ,,Interesul R. Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală"

Actualitate 11.08.2023 20:11 Vizualizări2046 Autor: Ziarul National
Discuții în România vizavi de tranzitul de cereale din Ucraina. Vicepremierul Bolea: ,,Interesul R. Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală MIDR
Factori de decizie din Ucraina, România, Comisia Europeană și SUA s-au reunit astăzi la Galați, unde au discutat despre provocările legate de tranzitul de cereale din Ucraina, după suspendarea transporturilor pe Marea Neagră, precum și despre îmbunătățirea rutelor alternative de transport pentru cerealele ucrainene.

,,În discuțiile cu ministrul român al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, cu șeful Oficiului de Coordonare a Sancțiunilor, Departamentul de Stat al SUA, James O’Brien, cu vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov și cu directorul DG MOVE Magda Kopczynska, am menționat că, de la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și vom continua să fim aproape de poporul ucrainean. La fel, am menționat despre efectele negative ale războiului asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova", a scris vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului de la Chișinău, Republica Moldova asigură astăzi tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ,,ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale".

Faptul că R. Moldova a fost inclusă în procesul decizional privind tranzitul cerealelor ucrainene ar putea atrage investiții în infrastructura noastră.

,,Din acest motiv, investițiile în infrastructură sunt o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitul. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală. Problema actuală este că avem o calitate precară a infrastructurii feroviare și navale, fapt ce reduce capacitatea de transportare a produselor agricole. Pentru a asigura o conexiune mai rapidă a bunurilor spre UE, trebuie să sporim investițiile. Este important că Republica Moldova a fost inclusă în procesele decizionale și în noile rute logistice, ceea ce crește gradul de coeziune. Aceasta ar însemna resurse și eforturi suplimentare, însă doar prin cooperare, vom putea dezvolta proiecte durabile pe plan regional și să asigurăm interconexiunea cu infrastructura europeană", a punctat vicepremierul Bolea.

Secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, prezent la aceleași discuții, a declarat că R. Moldova a luat măsuri pentru a facilita exportul cerealelor ucrainene cu tranzitarea teritoriului republicii noastre.

,,Împărtășim aceeași viziune cu colegii noștri din Ucraina. Nu putem discuta separat despre acest proces, mai ales când discutăm despre infrastructura de tranzit care este specifică țării noastre. O întrerupere sau stopare minoră dintr-o porțiune de rețea feroviară din Republica Moldova poate bloca întreg lanțul logistic atât din Ucraina, cât și din România”, a spus Păscăluță.

Menționăm că, din componența delegației Republicii Moldova au făcut parte, de asemenea, și secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, directorul întreprinderii ,,Calea Ferată a Moldovei", Oleg Tofilat, directorul Agenției Navale, Igor Zaharia, șeful interimar al misiunii USAID în Moldova, John Riordan, și Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md