Discuții APRINSE în Parlament vizavi de vinderea celor cinci hectare ale fostului Stadion Republican Ambasadei SUA: Comuniștii vorbesc despre MITĂ, iar socialiștii vor cinci hectare în centrul Washingtonului
UPDATE // Proiectul care prevede vinderea terenului de 5,1 hectare din centrul Chișinăului Ambasadei SUA a fost votat de 65 de deputați, inclusiv de liberali și liberal-democrați.
Proiectul care prevede vinderea terenului de 5,1 hectare de pe strada Tighina din centrul Chișinăului, acolo unde a fost Stadionul Republican, Ambasadei SUA pentru construcția unui nou sediu a stârnit discuții aprinse astăzi în Parlament.
Președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că a avut zilele trecute o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, și i-a spus că această tranzacție ar reprezenta „o mită” și „o crimă împotriva republicii și a sportului”. „V-ați deprins să vă închinați la toți”, le-a transmis Voronin reprezentanților guvernării.
Spicherul Andrian Candu i-a răspuns comunistului că opinia sa ar fi legată de faptul că dânsul, pe vremea căruia a fost demolat stadionul, ar fi avut o înțelegere, „iar noi v-am stricat-o”.
Liberalul Lilian Carp a întrebat guvernarea dacă are în plan să construiască un nou stadion republican, odată ce fosta arenă, demolată de „cel mai dulce prim-ministru”, este desființată. Acesta a propus ca banii obținuți din vânzarea acestui teren să fie cheltuiți pentru construcția unui stadion nou. Și liberal-democratul Tudor Deliu a avut aceeași propunere, care nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.
Raportorul chestiunii, secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a făcut referire la practica internațională de construire a stadioanelor în afara localităților pentru a nu bloca traficul în centrul orașelor și a arătat terenul din preajma „Arenei Chișinău” unde ar putea fi construit un nou stadion.
Socialiștii s-au declarat împotriva vinderii terenului către Ambasada SUA, Vlad Bătrâncea solicitând o suprafață similară de teren „în centrul istoric al Washingtonului”.
Democratul Dumitru Diacov a remarcat că „unii fac aici campanie electorală” pornind de la acest subiect și și-a arătat nedumerirea că în Parlament nu a fost prezentate rezultatele unei anchete vizavi de demolarea Stadionului Republican pe vremea comuniștilor.
Totuși, socialistul Vasile Bolea a ținut să spună că această tranzacție nu este în interesul statului și că banii care urmează a fi încasați din vinderea celor 5 ha, „20 de milioane de euro sau 500 de milioane de lei”, vor fi cheltuiți pentru „majorarea salariilor primarilor și altor categorii”. Drept urmare, socialiștii au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest.
Spicherul Andrian Candu și-a exprimat regretul că socialiștii au plecat din sală, fiindcă a vrut s-o întrebe pe lidera socialiștilor, Zinaida Greceanîi, ce-a făcut ea, când a fost prim-ministru „vreo doi ani”, dar și când fostul ei șef, pemierul Vasile Tarlev, numit de Voronin, a demolat stadionul.
„Vorbim despre o paragină din centrul orașului de care ne este rușine și pe care o vindem, nu o oferim cadou, Guvernului SUA. America, stat partener și aliat, a oferit ajutoare R. Moldova de un miliard de dolari în ultimii ani”, a declarat Candu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania