06:47:43 22.11.2024
Stiri

Discuție „ca între doi români” între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo: „Chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei?”. Ce ar prelua candidatul sprijinit de socialiștii proruși din experiența europeană a Bucureștiului

Actualitate 27.10.2024 19:26 Vizualizări1113 Autor: Ziarul National
Discuție „ca între doi români” între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo: „Chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei?”. Ce ar prelua candidatul sprijinit de socialiștii proruși din experiența europeană a Bucureștiului


Alexandr Stoianoglo, cadidatul sprijinit de socialiști care va lupta cu Maia Sandu pentru fotoliul de președinte în turul doi al alegerilor prezidențiale, recunoaște faptul că România este „cel mai important partener al R. Moldova” și se arată convins că, dacă va deveni șef al statului, va „întări” relațiile cu Bucureștiul.

Întrebat astăzi, în cadrul dezbaterilor electorale, de către Maia Sandu cum crede că va construi „o relație bună cu vecinul nostru cel mai important – România”, în condițiile în care, deși dânsul este cetățean român, este susținut „de un partid care sperie moldovenii cu România”, Stoianoglo a ținut să spună că în ultimii 30 de ani nu ar fi fost realizat „niciun proiect investițional regional”.

Aveți dreptate că România este cel mai important partener Republicii Moldova și din punct de vedere relațiile bilaterale, și din punct de vedere promovarea vectorului aspirație noastră proeuropeană. Vă garantez că relațiile cu România nu numai va îmbunătăți, dar va întări în toate domeniu de activitate. Ați făcut atâta declarațâi despre relațâile noastre cu România. Între-adevăr, statul românesc au acordat un sprijin în cele mai, cele mai îîî... situațâi complicată pentru republica noastră. Din același timp, practic cu România nu am realizat niciun proiect investițional regional, care ar putea apropia R. Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus un așa exemplu că 30 de ani sau mai mult decât 20 de ani vorbim despre relațâile bune cu România și până acuma nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău până la București. De aceea, haidem lăsăm declarațâile aparte și trecem la realizări concret, la acțiuni concret. Eu o să fiu persoana care promovea deciziile și acțiunile care va intări relațiile și la nivel bilateral, și la nivel regional”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul dezbaterilor electorale (nu am redactat declarațiile în limba română ale cetățeanului român Alexandr Stoianoglo - n.r.).

În replică, Maia Sandu l-a acuzat pe Stoianoglo că a adus „o ofensă” oamenilor din România și României, atunci când a spunes că „nu avem proiecte importante”.

„Dvs. nu vreți să cunoașteți despre toate proiectele importante pe care le avem – construcția de poduri, reparația de grădinițe, finanțarea unor proiecte din Programul „Satul European”, obiective culturale, cumpărare de autobuze școlare și multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a șantajat cu livrarea de gaze. Dar așa, ca între doi români, dvs. chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei și o să continue să facă asemenea investiții, așa cum a făcut până acum? Chiar credeți asta? Eu zic să fiți sincer cu cetățenii și să nu le spuneți povești cu zmei”, l-a îndemnat Maia Sandu.

CITIȚI și DEZBATERI ELECTORALE // 10 la ZERO pentru Maia Sandu și câștig pe linie la mesajele de început și final! „Omul Moscovei” a citit până și replicile de pe foaie, evitând să ofere răspunsuri esențiale: „Un cal troian”

În cadrul aceleiași dezbateri, Alexandr Stoianoglo a vrut să afle, în limba rusă, de la Maia Sandu alte chestiuni legate de România.

„Noi împreună cu dvs. nu suntem doar cetățenii R. Moldova, dar și cetățeni ai României. În experiența europeană a României sunt multe lucruri interesante. Întrebare: ce considerați mai valoros din această experiență pentru R. Moldova – adoptarea de către România a hărții limbilor regionale sau aderarea României la NATO?”, a întrebat fostul procuror general.

Voi susține adoptarea hărții limbilor regionale și vor susține dezvoltarea tuturor limbilor pe teritoriul statului nostru. Pe de altă parte, voi știți că R. Moldova este neutră și noi am susținut timp de patru ani acest lucru, iar ceea ce e scris în Constituție a fost respectat. Aceasta este ceea ce-și doresc cetățenii noștri. Acum când vorbim despre România, vreau să vă întreb un lucru: dle Stoianoglo, dvs. sunteți cetățean european, pentru că sunteți cetățean al României, dar la referendum nu ați vrut să susțineți acest lucru. De ce credeți că Dvs. trebuie să aveți beneficiile pe care le oferă deținerea pașaportului de cetățean european, iar ceilalți oameni din R. Moldova nu trebuie să aibă acest drept? Nu toți oamenii vor să-și ia cetățenia română sau nu toți oamenii pot să-și ia cetățenia română. Dvs., prin decizia dvs. la referendum, le limitați celorlalți oameni dreptul să aibă aceleași avantaje pe care le aveți dvs. datorită cetățeniei române și cetățenia UE”, i-a răspuns Maia Sandu.

În replică, candidatul la șefia R. Moldova susținut de socialiștii proruși, a ținut să accentueze faptul că, „în rezultatul adoptării de către România a hărții limbilor regionale, limba maghiară a obținut statutul de limbă oficială în câteva județe din România, de rând cu româna”.

„Și pentru ca în R. Moldova limbile ucraineană, bulgară, găgăuză să fie protejate nu trebuie să fii mâna Moscovei, adică ceea de ce mă învinuiți permanent. E de-ajuns să fii cetățean român”, a afirmat fostul procuror general.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md