Discursul lui Dodon la ONU și regretele POST-FACTUM ale fruntașilor Blocului „ACUM”
Președintele Igor Dodon a fost delegat să participe la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale ONU ca reprezentant al R. Moldova, iar discursul său, așa cum afirma anterior ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, urma să fie coordonat cu Guvernul. Totuși, fruntașii Blocului „ACUM”, Mihai Popșoi și Alexandru Slusari, se arată nemulțumiți, post-factum, de mesajul transmis de Dodon de la tribuna ONU.
Potrivit lui Mihai Popșoi și Alexandru Slusari, coaliția de guvernare „ACUM” – PSRM a convenit asupra evitării subiectelor „ce dezbină societatea”, iar președintele Dodon a încălcat acest deziderat la ONU.
De asemenea, cei doi sunt indignați că șeful statului a ignorat „sugestiile” oferite de către „ACUM” în discursul său. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la N4.
„Să fi spus despre evacuarea trupelor ruse din Transnistria. Nu consider corectă abordarea cu privire la situația cu limba rusă. Noi parcă am convenit că nu atingem subiectele care dezbină societatea, care sunt problematice. Nu cred că această întrebare a meritat să fie abordată la tribuna la ONU. Sunt alte subiecte, mult mai importante: reforma justiției, multe lucruri. Dar, dacă a fost vorba despre politica externă și situația cu conflictul transnistrean, repet, evacuarea necondiționată a trupelor țării străine este prima condiție pentru dezvoltare, mai ales în contextul în care noi discutăm despre neutralitate. Ce fel de neutralitate cu trupe străine pe teritoriul tău?”, a întrebat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii.
De partea cealaltă, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, se detașează de mesajul transmis de Dodon la ONU.
„Am ascultat atent discursul și acolo nu s-au regăsit câteva sugestii pe care noi le-am oferit. De aceea, poziția este a președintelui R. Moldova, Igor Dodon, și nicidecum a majorității parlamentare sau a Guvernului R. Moldova. Pentru că la tribuna ONU se putea spune mult mai tranșant, legat de necesitatea evacuării trupelor ruse din R. Moldova. Dacă insiști pe neutralitate, dar, în același timp, nu spui că este necesară evacuarea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova, atunci aceste lucruri se bat cap în cap”, a subliniat Popșoi.
La Adunarea Generală a ONU urma să plece prim-ministrul Maia Sandu, însă aceasta a menționat că la Guvern este mult de lucru. Astfel, președintele Igor Dodon a fost împuternicit să participe la cea de-a 74-a sesiune. Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a dat asigurări că discursul președintelui va fi coordonat cu Guvernul. „Președintele Igor Dodon merge la Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca reprezentant al republicii, iar mesajul pe care îl va transmite trebuie să reprezinte interesul comun al cetățenilor. Noi acum discutăm exact parametrii acestui discurs și tezele exacte pentru acest forum”, a declarat anterior Nicu Popescu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania